Çene cerrahisi

Diş hekimliğinin branşlarından olan çene cerrahisi diş çekimi, kist operasyonları, görmek dişler, çene tümörleri, apseler ve diğer kök ucu rezeksiyonu gibi işlemlerin yapıldığı bir bölümdür. Diş hekimliği fakültesi nde iki yıl okutulan bölüm dersi teorik ve pratik sınavlar ile öğretilmektedir.

Cerrahi branşlar becerisine dikkat sabır konsantrasyon ve bilgi ile birleşen yeteneğine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak belirli bir standartta tedavi sağlayabilmek için genel kuralları uygulamak ve hasta takibi yapmak gerekmektedir.

Günümüzde çene cerrahisi için kullanılan ekipmanlar son derece gelişmiş ve operasyonların daha kısa sürede daha has komplikasyon oluşturarak tamamlanmasına yardımcı olmaktadır. Jenny cerrahisinde sık uygulanan işlemlerden bir tanesi gömük  20 yaş dişlerinin çekilmesidir. Dişler olduğu için üzerinde ve yan tarafında bulunan kemik kaldırılmak zorundadır. Kemik kaldırmak amacı ile kullanılan motorun devir sayısı gücü ve soğutma sistemi büyük önem taşır. Hassas bir şekilde Kalibrasyonu yapılmış cihazlar kullanıldığında Dengeli kuvvetler ve iyi bir Soğutma sayesinde en az hasar ile işlemin tamamlanması mümkün olabilmektedir. Bu da büyük hasta konforu sağlar. Çene cerrahisi operasyonlarında hekimin dokulara gösterdiği saygı özen ve dikkat ile iyi malzeme birleştiğinde çene cerrahisi işlemleri korkulacak işlemler olmaktan çıkmaktadır.

İmplantlar da çene cerrahisinin en çok uyguladığı işlemlerden bir tanesidir. İşlem için fi<yodispenser adı verilen cihaz kullanılır. Bu cihaz sayesinde çene kemiği içerisinde bir yuva açılır. Yuvanın içerisine yerleştirilen implantlar ağızda yapay diş kökü görevi görecektir. Kemik içerisine açılan yuva dokulara zarar vermeden açılmalıdır.

20’lik Diş Çekimi

Genellikle 18 yaşında büyümeye ve çıkmaya çalışan 20 yaş dişleri 18:30 yaş aralığında sorun çıkarmaktadır. Diş hekimliği nde çekilmiş 20 yaş dişlerinin yerine diş yapımı önerilmez. En arkada bulunan yirmilik dişlerin çekilmesi Çiğneme konuşma ve estetik olarak herhangi bir sorun yaratmaz. İyi fırçalanamayan bölgede bulunmaları 20 yaş dişlerinin kolay çürümelerine neden olur. Kanal tedavisi için kök sayıları ve şekilleri elverişli değildir. Bu nedenle çoğu zaman kanal tedavisi ne giriş edilmeden bu dişlerin çekilmesi önerilir. Ağızda Dört adet bulunan 20 yaş dişleri iki tane alt iki tane üst çene de yer alırlar. Çıkma açıları düzgün olmadığında öndeki dişe doğru basınç yapabilirler. Ön dişleri basınç yapan 20 yaş dişleri dişlerin eğilmesine neden olabilir. Basınç yaptığı diş ile 20 lik dişin temas ettiği noktalarda kolayca diş Çürüğü oluşabilmektedir. 20 lik dişler çıkamadıklarını da enfeksiyon ve ağrı yapabilirler. Böyle bir durumda diş hekimi rantken ile yapacağı kontrolde bu dişin çekilip çekilme yiyeceği ile ilgili size bilgi verecektir. Çekilmesi gereken 20 lik dişler bulundukları pozisyona göre hangi teknik ile çekilecekleri tespit edildikten sonra konusunda uzman diş hekimleri tarafından çekilebilirler.

20 yaş dışı çekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken konular.

Bütün diş çekimleri nde olduğu gibi koyulan tamponu en az 1 saat ısınmanız gerekir. Hekim önerdi ise soğuk buz torbasını beş çekilen bölgeye 2 dakika koyup 2 dakika çekerek bölgenin soğuk kalmasını sağlamalısınız. Verilen ilaçları zamanında içmeli,Ekim tavsiyelerine harfiyen uymalısınız.

 

Apikal Rezeksiyon

Kök ucunda bulunan enfeksiyonun kanal tedavisi ile giderilemedi iyi durumlarda apikal rezeksiyon adı verilen ameliyat gerçekleştirilir. Apikal rezeksiyon da kök ucu aşındırılır. Çevresinde bulunan iltihaplı kemik dokusu temizlenerek enfeksiyonun ortadan kaldırılması amaçlanır. Apikal rezeksiyon ile başarı sağlamak için kanalın boşaltılmış ve yeniden doldurulmuş olması gerekir. Kök kanalları sızdırmaz bir şekilde dolduruLmaz ise apikal rezeksiyon ameliyatının başarılı olma şansı yoktur.

Websitemiz de aşağıdaki konular ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

Diş Dolgusu
Diş Eti Estetiği
Estetik Porselen
Hassas Bağlantılı Protezler
Kanal Tedavisi
Kemik Grefti
Kök Kanal Tedavisi
Köprü
Köprü Uygulaması
Lamina Uygulamaları
Lokal Anestezi
Panaromik Röntgen
Pembe Estetik
Periapikal Diş Apsesi
Subgingival Küretaj
Tam Ve Parsiyel Protezler
Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu (Ydr)
Zirkonyum Porselen Kronlar

Ağız Kokusu
Bruksizm (Diş Gıcırdatma)
Çene Kistleri
Çürükler
Diş Ağrısı
Diş Çapraşıklığı
Diş Çene ve Yüz Bölgesi Gelişim Yetersizlikleri
Diş Eksikliği
Diş Eti Renklenmeleri
Dişeti Kanamaları

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 4.8 / 5. Oy sayısı: 181

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂