Diş Ağrısı
Zaman hepimiz için çok kıymetli. Yaşam süremiz kısıtlı ve o kadar çok yapılacak iş var ki. Ömrümüz yapmak istediklerimize yetmeyecek gibi. Zamanı verimli geçirmek ve iş gücü kaybı yaşamamak ve yaşatmamak da önceliklerimiz arasında. Ancak ne var ki bazen sağlık sorunları nedeniyle işimizden gücümüzden olabiliyoruz.
Bu sağlık sorunlarından birisi de diş ağrısı. Dişler sadece ağrımakla kalmaz tedavi için de mutlaka diş hekimine gitmeyi gerektirir. Ağrıyan dişe ne yapılır diye sorduğunuzda hastanın kendi imkanları ile ağrıyan dişi tedavi etmesi mümkün değildir. Diş ağrısını zaman kaybetmeden tedavi ettirmek önemlidir. Diş çekimi gerekmeden yapılacak tedaviler sizi büyük külfet lerden kurtaracaktır diyen Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya bakın bize neler anlattı.
Evde Diş Ağrısı Tedavisi Mümkün mü?
Ağrıyan diş için evde yapılabilecekler sınırlıdır. Ancak diş fırçalayarak ağrılı bölge temizlenir. Karanfil çiğnenebilir. Ağrı kesici ilaç içilebilir. Bütün bu saydıklarımız hekime gitmek için zaman kazandırır. En kısa süre içerisinde diş hekimine gitmek en doğru hareket olacaktır. Evde diş ağrısını dindirmek ancak ağrı kesici ilaçla mümkün olur. İlaçla geçmeyen ağrılarda geç kalınmış enfeksiyon oluşmuştur artık. Antibiyotik kullanımı gerekir. Antibiyotik alabilmek için de diş hekimine gitmek zorundayız artık. Çünkü reçetesiz antibiyotik vermiyor eczaneler artık. Her neyse diş ağrıdı ve hekime gittiniz kanal tedavisi veya diş çekimi gerekecek büyük ihtimal ile.
Kanal Tedavisi ile Ağrıyan Diş Kurtulur mu?
Diş ağrısı dişin içerisindeki sinirlerin enfeksiyonu ile başlar. Diş pulpası dediğimiz bu doku çok hassastır. Çürük sinire yaklaştığında bile uyarı verir. İlk başlarda soğuk sıcak hassasiyeti ile başlayan bu ağrı zamanla geçmeyen diş ağrısına döner.
Gece ağrıları ile artık dayanılmaz duruma gelen diş ağrısı kişiyi gerçekten zor durumda bırakır. Evde bu durumu düzeltmenin mümkün olmadığını söylemiştik. O halde ilk iş iyi bir diş hekimi bulmak olmalıdır.
Diş hekimleri bazen ağrıyan dişleri ısrarla tedavi etmek ister, bazen de hemen çekmek. Bu hekimin yaklaşımı ile ilgili olabilir. Dişiniz çekilecek dediğinde siz de gerçekten bu diş çekilecek kadar kötü mü diye değerlendirin.
Kanal Tedavisi Fiyatı
Dişin ağız içindeki kısmında kırık, kopuk fazla harabiyet var ise çekim kaçınılmazdır. Ama diş sadece küçük bir çürük içeriyorsa dişe kanal tedavisi yapıp kurtarmak mantıklı olacaktır. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya kanal tedavisinin malzeme, emek ve sabır gerektiren maliyetli bir tedavi olduğunu, bazı hekimlerin hastanın bu maliyeti karşılayamayacağını düşünerek dişi çekmeyi teklif ettiğini söyledi.
Diş çekimi öncesi dikkatli olmak gerektiğini anlatan Diş hekimi Kızılkaya kliniğimizde kurtarılabilecek durumda bir diş ise ve maliyeti ne olursa olsun hastaya bunun bilgisini veriyoruz. Fiyatı yüksek gelir diye bir tedavi ile ilgili hastaya bilgi vermemenin yanlış bir hekim yaklaşımı olduğunu düşünüyorum dedi.
Ağrıyan Diş Çekilir mi?

Her ağrıyan diş çekilmez tabi. Yukarıda da anlattığımız gibi dişi kurtarmak mümkün olabilir. Diş kanal tedavisi ile tedavi edilip ağızda tutulamayacak kadar harap ise çekim gerekir. Diş çekilmesini gerektiren diğer bir etken de diş eti hastalığıdır. Diş eti iltihabı ve çene kemiği deformasyonu ile kemik hacmi azalır ve diş sallanmaya başlar. Bu durumda da dişi çekmekten başka çare yoktur. Periodontal hastalık nedeni ile çekim denilen bu durumda da diş ağrısı var olabilir.
Ağrıyan diş apse yapmış ise ve diş ağrısı çene kemiğindeki iltihap nedeni ile oluyorsa dişin çekilmesi doğru olmaz. Dİş bu durumda çekilse bile diş çekimi sonrası ağrı ve enfeksiyon devam edecek hatta daha da şiddetlenecektir. Alveolit gibi hayatı zindan eden şiddetli diş ağrıları bu gibi durumlarda iltihap giderilmeden yapılan diş çekimlerinde sıklıkla görülebilmektedir.
Ağrıyan diş için pulpa ağrısı var ise ilaç koymak diş ağrısını hafifletir. Çene kemiğindeki iltihap için ise antibiyotik hap veya iğne kullanılmalıdır. Enfeksiyon kontrol eltına alındıktan sonra diş çekimi ağrısız ve sorunsuz bir biçimde yapılır. Antibiyotik kullandıktan sonra çekilen diş bölgesi sorunsuz iyileşecektir.
Diş çekildikten sonra o bölge için ne yapmak gerekiyor sorusuna da yanıt arayalım. Tabi öncelik dişi kurtarmak ama bazen mecbur olduğumuz için diş çekiliyor. Çekilen diş için de bir şeyler yapılması gerek. Diş köprüsü ve implant uygulamaları eksik dişler için en sık uygulanan işlemler. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya ya çekilen diş için implant yapımı mümkün mü diye sorduk.
Çekilen Diş İçin İmplant
Diş kanal tedavisi ile düzelmeyecek kadar kötü durumda ise çekilir ve yerine diş yapımı gündeme gelir. İmplant yapımı bu süreçte önem kazanır. Hastalar ilk olarak implant fiyatları ile ilgilensede aslında öncelik implant yapımında dır. İşlemi uygulayacak kliniğin standartları, bu konudaki uzmanlık ve deneyimi önemlidir. Ne var ki hastalar bu süreçte en çok implant markası hangisi implant fiyatı ne kadar sorularına takılır kalırlar. Oysa asıl mesele işlemin uygulanmasındaki hekim tecrübesi ve klinik standartlarıdır. İmplant ile ilgili yazılarımı www.drsertac.com/implant linkinden okuyabilirsiniz.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği