DİŞ APSESİ
Diş apsesi nedeni ile ağrı ve şişlik oluştu ise ne yapılması gerekiyor?

Tedaviye başlamak için geç kalındığında dişte ağrı ve şişlik oluşur. Zaman içerisinde enfeksiyon artar ve diş çevre dokuları kızarıklık şişlik gibi belirtiler verir. Ateş yükselmesi önemlidir.Genellikle diş çürüğünün ilerlemesi ve uzun süre ağızda beklemesi sonucunda dişlerde enfeksiyon giderek artar. Ağrıyı takip eden zaman içerisinde diş kanalları nekroz olur kök ucundaki kemik dokusu içerisine yayılan mikroplar yayılarak apse ve yüzde şişlik ortaya çıkarır.
Bu aşamada diş uzamış gibi hissedilir iltihabın çoğalması ile birlikte şişlik ve ateş oluşur. Antibiyotiklerin bilinçsiz kullanılması ve her durumda antibiyotik ile tedavi edilmeye çalışılması maalesef etkilerini azaltmaktadır. Kullanacağınız antibiyotik diş apsesini iyileştirmeyebilir. böyle durumda kültür yapılarak farklı antibiyotik kullanılması gerekecektir.
Diş hekiminiz ağız içerisinden çekeceği röntgen ve klinik değerlendirme sonrasında sizin için en uygun antibiyotiği önerir. Düzenli kullanılan antibiyotik sonrasında yüzdeki şişlik ve ağrı azalır ilerlemiş apseler ve diş kökü enfeksiyonları olması kanal tedavisi yapılamayacak kadar kötü bir dişi işaret eder. Dişin bu durumda çekilmesi gerekir.
Hatta kök ucunda kist varsa kistin ve çıkarılması gerekir. Yandaki dişlerimi kemiği daha fazla zarar vermemek için konusunda uzman ve tecrübeli bir diş hekimi tarafından bu işlemlerin yapılmasına sağlamalısınız.
ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA ALTINDA AĞRI
Bir çok olumlu özelliğinden bahsedilen zirkonyum diş kaplamalar bazen istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmanız da neden olabilir. Yapılan diş kaplaması veya diş köprüsünün altındaki dişlerin birinde ağrı oluşabilir zamanında müdahale edilmediğinde de bu ağrı giderek şiddetlenir ve apse haline dönüşebilir.
Dişin üzerinde zirkonyum kaplama varken apse yaptı ise diş hekiminiz zirkonyumu delerek içindeki kanallara müdahale edebilir. Kanal tedavisi ile kurtarılamayacak kadar kötü durumda olan kaplama altındaki dişlerin ise çekilmesi gerekir çıkarılması sırasında kırılma ihtimali yüksek olan zirkonyum diş kaplamalar yenilerinin yapılmasını gerektirebilir en iyi diş kaplaması olarak kullanılan zirkonyum kaplama altındaki dişin sorun yaratması genellikle daha önceden yaptırılmış dolgu veya eski kaplamanın altındaki dişlerde ortaya çıkar. Zaman kaybetmeden Diş hekimine gitmek yapacağınız en doğru harekettir.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği