Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?
İlk olarak diş fırçalama ile başlar günde iki defa diş fırçalama tavsiye edilir. Diş hekimliğinde ağızda yapılmış diş dolgusu veya çekilmiş diş ile diş kaplama gibi işlemler dikkate alınır. Mevcutta herhangi bir diş eti problemi yoksa günde iki defa dişleri fırçalamak yeterlidir. Ağız içerisinde implant, diş köprüsü, eğri dişler gibi problemler olduğunda diş fırçalama sıklığı ve süresini arttırmak gerekir. Bu gibi durumlarda üç defa fırçalama ihtiyacı doğabilir.
DİŞ FIRÇALAMA

Diş fırçalarken dişlerin bütün yüzeylerini aynı derecede temizlemek önemlidir. Ağız içinde kalan kısım temizlendikten sonra dişlerin yanak ve dudak bölgeleri dikkatlice temizlenmelidir. Bunu takiben dişlerin çiğneyici düzeylerinin de tam olarak temizlenene kadar fırçalanması gerekir.
Doğrusunu söylemek gerekir ise ben de her seferinde bu kadar uzun süre diş fırçalamıyorum. Ne yaptığımı merak ediyorsanız youtube kanalıma abone olabilirsiniz.
DİŞ TEMİZLEME
Diş yüzeylerinin temizliği tamamlandıktan sonra dil temizliği yapılmalıdır. Dil üzerinde milyonlarca girinti çıkıntı da vardır. Özellikle sigara tüketenler için dil temizliği daha da büyük önem taşır. Her fırçalamada dil yüzeyinin en azından diş fırçası ile temizlenmesi önerilir. Eğer olanaklar elveriyor ise dil temizleyici kullanarak dil yüzeyini temizlemek de faydalı olacaktır.
Türkiye’de ortalama diş fırçalama süresi maalesef 30 saniye civarındadır. Oysa olması gereken 120 saniyedir. Siz de dişlerinizi fırçalarken ne kadar zaman harcadığınızı ölçmelisiniz. Eğer fırçalama süreniz 120 saniye değilse ileride diş veya diş etlerin ilgili sorun yaşama riskiniz var demektir. Günlük yaşantıda her ne kadar diş fırçalama için ayıracak zamanım kısıtlı olduğu düşünülürse de ortaya çıkabilecek problemlerden korunmak için kesin çözüm olması süreyi ayırmamız gerektiği sonucunu doğurur.
Diş fırçalama işlemi bittikten sonra diş ipi ile dişlerin arasına temizlemek gerekir. Özellikle implant, diş kaplama ve diş köprüsü tedavisi yaptırmış olan hastalar için arayüz fırçaları ve diş ipi kullanımı gerçekten büyük önem taşır.
Yapılan implant veya diş köprüsünden daha uzun süre kullanılabilmesi ancak yeterli fırçalama ve yardımcı değişikliği ve arayüz kullanımı ile mümkün olmaktadır.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği