Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş beyazlatma estetik diş hekimliğinde en sık kullanılan yöntemdir. Kabul edilen bir tanımlamaya göre, beyazlatma doğal diş rengini geri kazandırır.

Tezgâh üstü ürünler de dahil olmak üzere birçok beyazlatma seçeneği mevcut olsa da, diş hekimi tarafından kontrol edilen tedaviler renksiz dişlerin aydınlatılması için önerilen prosedürler olmaya devam etmektedir.

Dişler Neden Renk Değiştirir?

Normalde süt dişleri yetişkin dişlerden daha beyazdır . Bir insan yaşlandıkça, yetişkin dişler dişin mineral yapısındaki değişiklikler nedeniyle genellikle daha koyulaşır.

Ek olarak, dişler bakteri pigmentleri, gıda ürünleri veya çeşitli sebzelerle lekelenebilir; Bazı antibakteriyel ilaçlar (tetrasiklin gibi), diş lekelerine neden olabilir ya da kahve, çay ve kırmızı şarap gibi renkli sıvıları içerken diş minesinin rengini azaltabilir.

Tütün lekelere neden olurken, bazı emaye kusurları ( emaye hipoplazisi veya floroz gibi ) sarı renksiz dişlere yol açabilir.

Diş Beyazlatma Ne Zaman Yapılmalı?

Genel bir öneri , bir hastanın herhangi bir beyazlatma yöntemi geçmeden önce, bir diş hekimi tarafından kontrol dişlere sahip olmalıdır .

Diş hekimi hastayı ayrıntılı olarak muayene edecektir: sağlık ve diş öyküsü almak (alerji ve hassasiyetler dahil), sert ve yumuşak dokuları, restorasyonların yerleştirilmesini ve koşullarını ve bazen olası düzensizliklerin doğasını ve derinliğini belirlemek için röntgenleri gözlemlemek.

Diş rengini ölçmek için bir renk kılavuzu kullanılır. Gölgeler, iki ila yedi ton arasında değişebilen beyazlatma prosedürünün etkinliğini belirler.

vita seramik gölge kılavuzu

Benzer renkteki sekmeler harf gruplarına ayrılmıştır:

  • A: kırmızı-sarı
  • B: sarı
  • C: gri
  • D: kırmızı-sarı-gri

Rakamlar chroma’yı tasarlar : rakam ne kadar küçük olursa kroma o kadar hafif olur.

Orijinal diş rengi grimsi olduğunda diş beyazlatma daha az etkilidir; sarı renksiz dişlerde en etkilidir. Diş çürümesi veya diş eti enfekte olmuşsa ağartma tavsiye edilmez.

Whitener, yapıştırmanın kullanıldığı yerlerde çalışmaz ve diş rengindeki dolgularda, diş kronlarında veya köprülerde etkili değildir. Protezler, protez temizleyicileri kullanılarak beyazlatılabilir .

Genel olarak, ağartmanın etkileri birkaç ay sürebilir, ancak hastanın yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir.

Dişleri Beyazlatmak İçin Yöntemler

Profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulanan ofis içi ağartma dahil birçok beyazlatma yöntemi mevcuttur; evde hasta tarafından kullanılan evde ağartma; hastalar tarafından uygulanan tezgah üstü; ve alışveriş merkezi kiosklarında, spa merkezlerinde, salonlarda vb. sunulan dental olmayan seçenekler.

  1. Ofis içi beyazlatma

    1. Işıkla hızlandırılmış ağartma

      Ofis içi ağartma, dişçide bir uzman tarafından uygulanır. Daha yaygın olarak, yumuşak dokular dikkatli bir şekilde koruyucu bir tabaka ile boyandıktan sonra, ağartıcı bir jel diş yüzeyinde ışıkla sertleştirilmektedir.

      ofis dişlerinde beyazlatma prosedürü adım 1yumuşak dokular koruyucu bir tabaka ile boyandıktan sonra diş yüzeyine bir ağartma jeli uygulanır

      büro dişlerinde beyazlatma prosedürü adım 2ağartma jeli ışıkla sertleştirilmiştir

      • Yumuşak dokular (koruma için) reçine esaslı, ışıkla tedavi edilebilir bir bariyerle ( soldaki resimde yeşil ) izole edilir
      • Profesyonel beyazlatıcı jel diş yüzeyine uygulanır ( soldaki resimde turuncu )
      • beyazlatıcı jel 6 ila 15 dakika boyunca bir ışık kaynağına ( halojen ışık veya diş lazeri ) maruz bırakılır
    2. İç ağartma

      Endodontik tedavi alan devitalize dişlerde iç ağartma işlemleri yapılır . Genellikle, bu dişler, diş yapısının kan ve içine sızan diğer sıvılarla iç boyanması nedeniyle boyanır.

      Dışarıdan dişleri aydınlatan dış ağartmanın aksine, iç ağartma dişleri içten dışa doğru aydınlatır.

      iç diş beyazlatmaiç ağartma

      teknik

      • Kök kanal tedavisinden sonra, hamuru haznesine bir delik açılır
      • hamur odasına bir ağartma maddesi (örneğin bir peroksit jeli ) yerleştirilir, böylece dentin tabakasındaki doğrudan dişin içinde çalışabilir
      • beyazlatıcı ajan diş içinde birkaç gün boyunca kapatılır ve gerektiğinde değiştirilir
  2. Evde beyazlatma

    Evde kullanım amaçlı ticari beyazlatıcı ürünler jeller, sakızlar, durular, diş macunları ve diğerleridir. Ağartma jelleri en verimli ve en yaygın kullanılanlardır.

      • Yüksek konsantrasyonlu jellerin birkaç kısa süreli uygulamaya ihtiyacı vardır (iki veya üç kez 15-20 dakika)
      • Düşük konsantrasyonlu jellerin 5 ila 14 günlük bir süre için birkaç saat sürmesi gerekir

        Beyazlatıcı jeller

        Ağartma jeli, ince plastik tepsili dişlere, jelin konsantrasyonuna bağlı bir süre boyunca uygulanarak beyazlatma yapılır.

    1. Diğer ev yöntemleri

      Evde kullanılan diğer beyazlatma yöntemleri arasında sakızlar, durular, diş macunları, çeşitli tezgah üstü ürünler veya bazı diş dışı seçenekleri bulunur.

      Elmalar, kerevizler ve havuçlar dişleri beyazlatmaya yardımcı olur ve yardımcı olurlar, çünkü tükürük üretimini (ağzın kendi kendini temizleyen maddesi) artırarak doğal leke çıkarıcıları gibi davranırlar ve dişleri temizlerler.

Riskler

En sık görülen yan etkiler, diş hassasiyetinde geçici bir artış ve ağızdaki yumuşak dokuların, özellikle diş etlerinin hafif tahrişindedir. Normal olarak, bu koşullar geçicidir ve ağartma işleminin durdurulmasından sonraki 1 ila 3 gün içinde kaybolur.

Bir diş beyazlatma sistemini kullanmadan önce hastaların diş hekimine danışmaları önemlidir, çünkü bazı koşullar (geçici) ağartma tedavisini engelleyebilir (örneğin hassas dişler ve diş etleri, diş etleri çukurları ve / veya kusurlu restorasyonlar).

Diş beyazlatma genellikle dolguların ve diğer restoratif malzemelerin rengini değiştirmez. Porselen, diğer seramik veya diş altını etkilemez.

Ağartma maddelerine uzun süre maruz kalmak diş minesine zarar verebilir. Ağartma 16 yaşın altındaki çocuklarda veya hamile veya emzikli kadınlarda tavsiye edilmez.

Diş Beyazlatma Fiyatı Ne Kadar?

Bu soru için farklı rakamlar duyabilirsiniz. Beyazlatma ilacı ve yöntemleri farklılık göstermektedir. Diş hekimliğinde ürün fiyatı ile işçilik maliyetleri ve genel giderler ile birlikte bütün işlem fiyatlarının yüksek olduğu bilinir. Diş beyazlatma için en uygun fiyat 500 TL gibi olup iyi bir diş beyazlatma işlemi talebiniz var ise 2500 TL ye kadar maliyetler olabilmektedir.

diş taşı temizliği önce sonra
diş taşı temizliği önce sonra

www.dislerinibeyazlat.com sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂