Diş Çürüğü
Diş çürüğü diş sert dokularının çözünmesine ve bozulmasına neden olan bir bakteriyel enfeksiyondur. Diş çürümesi ile ilgili detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazı için bize katkı sağlayan İstanbul Diş Kliniği kurucusu Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya’ya teşekkür ederiz. Sizler için kendisine
- Diş çürüğü nasıl oluşur?
- Diş çürüğü belirtileri nelerdir? diş çürüğü başlangıcını nasıl anlarız? Diş çürüğü nasıl anlaşılır?
- Diş çürüğü tedavisi nedir? Diş çürüğüne ne iyi gelir?
- Diş çürüğü temizleme nasıl yapılır?
sorularını sorduk. Verdiği bilgilendirici yanıtlar için kendisine teşekkür ederiz.
Diş Çürüğü Neden Oluşuyor?
Diş çürüğü ve komplikasyonları diş kaybının bir numaralı sebebini temsil ediyor.Diş çürüğü, insanlarda en sık görülen patolojik durumdur. Diş pulpası enfeksiyonları ( pulpitis ), temel olarak diş çürüklerinin ikincil gelişimi olan bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanır.
Diş çürüğü, dişin ağız boşluğuna maruz kalan herhangi bir yüzeyinde meydana gelebilir, ancak kemik içinde tutulan yapılar üzerinde gerçekleşemez. Diş çürüğü başlangıcı
konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için önce diş yapısı hakkında kısa bir bilgi verelim.
Diş Yapısı
Diş yapısı, diş dokularının kalitesini ve sertliğini ifade eder. Bir bireyi oyuklar için daha büyük bir risk altında bırakabilecek dişleri etkileyen belirli hastalıklar ve rahatsızlıklar vardır.
Bu durumlarda, mine dişi koruyamadığından, dişler çürümeye karşı daha savunmasız kalabilir. Her ne kadar diş yapısı diş çürüğünün birincil nedeni olmasa da, önemli bir faktördür.
Dentin, sement daha çürük karşı daha hassastır emaye daha düşük mineral içeriğine sahip çünkü. Bu nedenle, dişlerin kök yüzeyleri dişeti durgunluğundan veya periodontal hastalıktan maruz kaldığında, diş çürüğü daha kolay gelişebilir.
Ayrıca, her dişin belirli anatomisi, çürük oluşum olasılığını etkileyebilir. Dişlerin derin gelişim oluklarının daha fazla ve abartılı olduğu yerlerde, çukur ve çatlak çürüklerinin gelişmesi daha olasıdır. Ek olarak, dişler arasında yiyecek sıkışması durumunda çürüklerin gelişmesi daha olasıdır.
Diş çürüğünün oluşması için üç faktör faktörünün hareket etmesi gerekecektir. Bu faktörler aynı zamanda karyojenik faktörler olarak da bilinir .
-
- Olukların molar ve premolar oklüzal yüzeylerinde
- Dişler arasındaki bölgelere interproksimal bölgeler de denir.
1 Enfektif faktör
Ağızda çok çeşitli oral bakteri bulunur, ancak sadece birkaç spesifik bakteri türünün diş çürüğüne neden olduğuna inanılmaktadır: Streptococcus mutans ve Lactobacilli bunların arasındadır.
Bakteriler dişler ve diş etleri çevresinde toplanır ve diş plağı için mikroskobik gerginlik sağlayan bölgelerde daha fazla görülür :
2 Besin faktörü
Besin faktörü, sükroz veya sofra şekeri gibi fermente edilebilir karbonhidratlarla temsil edilir . Ağızdaki bakteriler bu karbonhidratları fermantasyon adı verilen bir işlemle asitlere ( laktik asit gibi ) dönüştürür .
Diş ile temas halinde kalırsa, bu asitler mineral içeriğinin çözünmesi olan demineralizasyona neden olabilir. Demineralizasyon zamanla devam ederse, yeterli miktarda organik içerik kaybolabilir, böylece geride bırakılan yumuşak organik madde dağılır ve bir boşluk veya delik oluşur .
Ayrıca, diş plağı, özellikle karbonhidrat içeren besinler dişlerde sıklıkla kaldığında gelişir.
Temel olarak, ağızda yaşayan bakteriler bu karbonhidratlar üzerinde gelişir, diş minesini ve dentini kademeli olarak yok edecek ve diş çürümesine neden olacak asitler üretir.
Diş Çürüğünün Sonuçları
- Tüm diş çürükleri bakteriyel asit demineralizasyonundan meydana gelir ve asit demineralizasyonu yalnızca bakteriyel plak dişlerde bırakıldığında meydana gelir.
- Çürüme en sık olarak diş plağı için tutma sağlayan ve temizlenmesi daha zor olan bölgelerde ortaya çıkar:
- molarların ve premolarların okluzal (veya çiğneme) yüzeyindeki derin koruklar, çatlaklar veya çukurlar
- Dişler arasındaki bölgelere interproksimal bölgeler de denir.
- Dişlerin ön ve arka yüzeyleri gibi bir diş fırçası ile kolayca temizlenen alanlar daha az oyuk geliştirir.
- Bir diş, diş çürüğünün oluşması için kardiyojenik faktörlere belirli bir süre maruz bırakılmalıdır. Ayrıca, dişlerin asitli bir ortama maruz kalma sıklığı, çürük gelişimi olasılığını etkiler.
- Çürük sürecinin kaçınılmaz bir sonucu yoktur ve farklı faktörler, farklı faktörlere bağlı olarak farklı derecelere duyarlı olacaktır:
- dişlerin şekli
- ağız hijyeni alışkanlıkları
- Bakteriyel fermantasyonun yarattığı asitli ortamı dengeleyebilen tükürüklerinin tamponlama kapasitesi
- Yıllar geçtikçe diş dolguları zayıflayabilir, kırılmaya başlayabilir veya pürüzlü kenarlar geliştirebilir. Bu, plakların daha kolay birikmesini sağlar ve çıkarılmasını zorlaştırır. Dental cihazlar aynı zamanda iyi oturmayı durdurarak altlarında çürümeye izin verebilir.Kenar boşluklarında veya dolguların altında ve diğer diş restorasyonlarında bulunan boşluklara tekrarlayan çürük veya ikincil çürük denir.
diş çürüğü başlangıcı
Diş Çürüğünü Arttıran Nedenler
Azalan tükürük akış hızı , çürüğün tamponlama özelliği asit fermantasyonunun yarattığı asidik ortamı dengelemek için mevcut olmadığından artan çürük ile ilişkilidir.
Sonuç olarak, tükürük bezleri (örneğin, Sjogren sendromu, diabetes mellitus ve diğerleri) tarafından üretilen tükürük miktarını azaltan tıbbi durumlar, antihistaminikler ve antidepresanlar gibi ilaçlar, ayrıca tükürük akışını veya kafanın radyasyon tedavisini de bozabilir ve boyun, ayrıca diş çürümeleri olasılığını artırabilir.
Diğer risk faktörleri arasında tütün kullanımı, intrauterin ve yenidoğan kurşun maruziyeti, aşırı yoksulluk vb.
Diş Çürüğü Tedavisi ve Diş Dolgu Fiyatları
Dişlerde çürük başladıktan sonra hızla ilerler. Diş çürüğü pulpa odasına ulaşmadan temizlenerek tedavi edildiğinde uzun süre sağlıklı bir biçimde kullanılabilir. Diş çürüğü tedavisinde ilk tercih Diş dolgusu dur. Diş dolgusu ile tedavi edilen dişler kendi dişiniz gibi kullanabileceğiniz yapıdadır.
İlerleyen diş çürükleri için kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Kanal tedavisi hem daha masraflı hem de daha uzun süren bir tedavidir. Kanal tedavisinin başarısı, diş dolgusu başarısı kadar yüksek olmayabilir. Diş kanallarının tıkalı olması veya eğri olması, kanal tedavisi başarısını olumsuz etkiler.
Tedavi fiyatlarına gelecek olursak diş dolgu fiyatları kanal tedavisi fiyatlarından daha ucuzdur. Kanal tedavisi fiyatları diş dolgusu fiyatlarının neredeyse üç katı kadardır.
Dişe kanal tedavisi yapıldıktan sonra üzerine diş kaplama yapılması gerektiğine de unutmamak gerekiyor. Kanal tedavili dişler zaman içerisinde kuruyarak kırılgan hale gelirler. Bu nedenle diş ağrı problemi geçtikten sonra üzerine kaplama yapılması gerekir.

Diş çürüğü için tercih edilen tedavi diş dolgusudur. Diş dolgu fiyatları kullanılan malzemenin kalitesine göre 250 TL ile 600 TL arasında değişebilir. Ön diş estetiğinde kullanılan malzemeler yüzeyi parlaklığı ve renk seçe neyi olarak daha fazla olurlar.
Ön Diş Çürüğü
O ön dişler kolay kolay Çürümez. Ancak küçük yaştan itibaren yetersiz ağız bakımı, diş yapısının zayıf olması, dişlerin eyri olması, tükürük miktarının az olması, ağız solunumu ve buna benzer faktörler nedeni ile ön dişlerde çürük oluşabilir. Diş çürüğü başladığında mümkün olan en kısa zaman içerisinde Çürük temizlenmeli ve dolgu yapılmalıdır. Yukardaki videoda ön diş çürüğü ilerlemiş bir hastanın diş dolgusu görülüyor. Çürük temizlendikten sonra sinire yaklaşıldığı durumda kanal tedavisi gerekebilir. Kanal tedavisi diş dolgusu ile karşılaştırıldığında daha yüksek fiyat ile uygulanır hem de kullanım ömrü diş dolgusuna göre daha kısa olmaktadır.
Ön diş çürüğü olan hastaların çürük hacimi büyümeden dişlerine dolgu yaptırmaları gerekir. Beyaz diş dolgusu, estetik diş dolgusu, kompozit diş dolgusu olarak bilinen ön diş dolguları kendi dişinizin renginde olmaktadır. İyi yapılan bir diş dolgusu senelerce problem çıkarmadan kullanılabilir. Dolgu iyi yapılmadığında ise dolguda düşme, ağrı, apse, şişlik, renk değişimi gibi problemler görülür. Kullanılan dolgu maddesinin kaliteli olması, çürüğün iyi temizlenmesi, malzemelerin doğru uygulanması önemlidir. Randevu almak için WhatsApp ile veya iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz. İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Kliniğimiz randevu ile çalışmaktadır. Konusunda uzman tecrübeli hekimler tarafından uygulanan tedaviler garantilidir.
Kanal Tedavisi Fiyatları
Diş çürüğünün ilerleyip kanala ulaşması durumunda diş sinirlerinin alınması gerekir. Çürük bir diş için dolgu mu kanal tedavisi mi gerektiği konusunda diş hekimi diş muayenesi ve çürük temizlemesi sırasında karar verebilir. Genel eğilim dişi diş dolgusu ile tedavi etmektir. Çünkü kanal tedavisinde diş kanalları dar, tıkalı veya eğri olduğunda dişin çekilmesi gerekebilir.
Kanal tedavisi fiyatları diş dolgu fiyatları ile karşılaştırıldığında sadece kanal tedavisi için ödenecek ücret dolgun fiyatından daha yüksektir. Yapılan kanal tedavisi ücreti üzerine bir de diş dolgu fiyatı eklendiğinde yaklaşık dolgu fiyatının üç katı bir maliyetle kanal tedavisi yaptırmanız mümkün olur.
Bu nedenle işçilikle mümkün olan en kısa zamanda diş dolgusu ile tedavi etmek gerekir. Geç kalınan durumlarda kanal tedavisi ön dişler, küçük azı dişleri ve büyük azı dişleri için farklı fiyatlarla uygulanmaktadır. Çünkü dişlerin kanal yapıları ve sayıları farklıdır. Hekimin kullandığı malzeme ve harcadığı zaman arttıkça kanal tedavisi fiyatı artar.
Kanal Tedavili Diş İçin Ne Zaman Kaplama Gerekir?
Kanal tedavisi olan dişler genellikle dolgu için uygun olmazlar. Madde kaybı fazladır. Bu durumda dişin üzerine kaplama yapılması gerekecektir. Kanal tedavisi bitirildikten sonra dişin ağrısız olduğu tam olarak tespit edilir ve daha sonra dişe kaplama yapılır. Diş kaplama ile ilgili zirkonyum diş kaplama sayfasından bilgi alabilirsiniz.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği
“Diş Çürüğü” için bir görüş