DİŞETİ UZMANI Priodontolog (Periodontoloji Uzmanı)
Diş eti kanamasından toplumda çok yaygın görüldüğünü biliyoruz. Kanayan dişeti sadece ağız ortamını değil bütün vücudu olumsuz etkiler. Bazen çok basit bir şekilde temizliğini yaptığımız dişler ve diş ekleri Tek seanslık tedavi sonrasında eski sağlıklarını kavuşurlar. Bazen de diş etinde başlayan hastalık dişi saran kemik dokusunda enfeksiyona sebep olur. Bilimsel veriler diş kayıplarının %68 inden daha fazla bir oranda diş eti hastalığı nedeni ile gerçekleştiğini göstermektedir. Az önce de belirttiğim gibi erken dönemde yani ilerlemeden müdahale edilen dişeti hastalıkları basit bir şekilde tedavi edilir. Tedavisinde diş taşı temizliği ve ağız bakımı eğitimi yer alır.
Diş eti hastalığı neden oluşur diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Aşağıda dişeti hastalığına neden olan ve en sık görülen etkenleri sıralıyorum.
Genetik faktörler: %40 50 oranında kişilerin aile mirasına diş eti sağlığı nda da devam ettirdiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ailesinde dişeti sorunu olan insanlar genellikle bu tip bir sorun var kendileri de yaşamaktadır.
Sigara: bildiğimiz gibi önemli hastalıkların da sebebi olan tütün ve tütün ürünleri kullanımı diş etlerinde de bir çok önemli hastalığa sebep olmaktadır. Diş rengine salaklığa gibi diş eti ve ağız mukozası içinde zararlı bir kötü alışkanlıktır. Bakteri plağı: bildiğimiz gibi dişeti hastalığının öncelikli nedeni bakteri plağıdır. Diş ile bağlantısı güçlü olan Diş etleri altında bulunan kemik dokusuna da yeterli beslenme imkanı sağlar. Dişeti sağlığı bozulduğunda altındaki kemikte de gözlenmektedir.
Stres: başta kalp ve kanser hastalığı gibi önemli problemleri beraberinde getiren bir olgudur. Araştırmalarda işitme hastalıkları da dahil olmak üzere stresin insan vücudunda bir çok zararı gözlenmemektedir.
Yetersiz beslenmek: vücut bağışıklık sisteminin bozulması ve ardından da dişeti hastalığının ve ağız mantarlarının görünmesi i̇le ortaya çıkar.
İyi yapılmamış diş kaplama ve köprüleri ile diş dolguları: diş eti üzerinde sorun yaratan dolgu diş kaplama veya diş köprüleri en kısa sürede düzeltilmelidir.
PERİODONTOLOJİ UZMANI
Ortaya çıkmak üzere olan veya belirtilerini vermeye başlamış diş eti hastalıklarının tedavisi ile periodontoloji uzmanlığı olan hekimler ilgilenmektedir. Diş hekimliği fakültesi sonrasında dört yıl süreli bilimsel program zorunluluğu vardır periodontoloji uzmanı ılmak için. İsanbul Ankara İzmir gibi büyük şehirlerde diş eti hastalıkları uzmanı bulabilirsiniz. Ancak küçük şehirlerde periodontoloji uzmanının olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği