Endodonti Kanal Tedavisi Amacı ve Fiyatı

Endodonti olan diş hekimliğinde uzmanlık çalışma ve tedavisi ile ilgilenir. Kelime”iç” anlamına gelen endo ,”diş” anlamına gelen odons terimlerinden gelir. Temel olarak, Endodonti, diş özü enfeksiyonlarının tedavisi ve periapikal dokudaki diş komplikasyonları ile ilgilidir.

Endodontik tedavi veya kök kanalı tedavisi , bir dişin kurtarılması için yapılan tedavi işlemidir. Amaç enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve enfekte olmuş olmuş dişin mikrop istilasından kurtulmasını sağlamaktır.

Kök kanal tedavisi diş çekimi öncesi dişi kurtarmak için uygulanan en yaygın yöntemlerden biridir. Diş eti veya periapikal doku hastalanır veya yaralanırsa, dişi kurtarmak için endodontik tedavi gerekir.

Endodonti Kanal Tedavisinin Amaçları

kanal tedavisi korudent diş kliniği istanbul
kanal tedavisi korudent diş kliniği istanbul

1. Enfeksiyonu ortadan kaldırmak

Bir endodontik tedavinin ilk amacı , sebebi ortadan kaldırmaktır. Normal olarak, tüm diş eti hamuru enfeksiyonları , hamura ulaşmak için mine ve dentin içinden geçen diş çürüklerinin ikincil bir gelişimidir. Bununla birlikte, bazı durumlarda pulpa dokusu, tekrarlanan diş işlemlerinden kaynaklanan termal hakaret gibi travma sonucu yaralanabilir.Ajanın yapısı ne olursa olsun, diş özü dokusu (tüm insan dokuları gibi) bu hakaretlere cevap vermeye çalışacaktır. Doğal dokuların zararlı uyaranlara biyolojik tepkimesine iltihap denir .

İltihap ve enfeksiyon

Enflamasyon ve enfeksiyon arasında belirgin bir fark vardır ve ilaç verme  yaklaşımı büyük ölçüde buna bağlı olacaktır.

  1. İltihap

    Enflamasyon , çeşitli dokuların patojenler (bakteriler, virüsler, mantarlar ve diğerleri), hasarlı hücreler veya tahriş edici maddeler (enfeksiyon ajanları, çok sıcak ajanlar, zararlı kimyasal ajanlar vb. Tarafından üretilen toksinler ) gibi zararlı uyaranlara karşı karmaşık bir biyolojik tepkisidir.

    Klasik akut inflamasyon belirtileri ağrı, sıcaklık, kızarıklık, şişme ve fonksiyon kaybıdır. Temel olarak, iltihap organizma tarafından zararlı uyaranları uzaklaştırmak ve iyileşme sürecini başlatmak için koruyucu bir girişimdir .

    Diş eti iltihaplandığı zaman, basınç birikmeye başlar. Vücudun etrafındaki yumuşak dokulardan basıncın yayılabildiği diğer parçaların aksine, diş ve kemik gibi basınç dağıtımına izin vermeyen sert dokular mevcuttur.

    Bu nedenlerden, pulpa iltihapları, bazen ciddi bir diş ağrısına neden olabilen diş siniri üzerinde yoğun bir baskı oluşturur.

  2. Enfeksiyon

    Enfeksiyon , konakçı dokuların bakteri, virüs, mantar ve diğerleri gibi hastalığa neden olan organizmalar tarafından istila edilmesidir. Diş eti hamuru enfeksiyonları, mine ve dentin içinden geçen hamuru elde etmek için diş çürüğü bakterilerinden kaynaklanır.

Sonuç

Geniş anlamda, bir enfeksiyon her zaman koruyucu bir cevap olarak enfekte olmuş doku iltihabı oluşturur. Öte yandan, belirli bir doku henüz enfekte olmasa bile, dokuya çok yakın konumdaki enfeksiyon ajanlarının ürettiği toksinlere bir cevap olarak veya diğer tahriş edicilere cevap olarak bir iltihap oluşabilir.

Klinik Uygulama

  • Diş pılpası iltihaplandığı zaman, ancak etken maddeler (bakteri, termal hakaretler, diğer tahriş edici maddeler) henüz dişe nüfuz etmemiş olsa da, pulpa dokusunu çıkarmak için her zaman gerekli değildir (terapötik bir yaklaşım olarak).
  • Pulpa zaten enfekte olduğunda veya gelecekteki bir enfeksiyon muhtemel veya kaçınılmaz olarak değerlendirildiğinde, pulpa dokusunun çıkarılması önerilir. Bu durumlarda, işleme, sinir yapılarının çıkarılmasını ve daha sonra kanal bölmesinin ve kök kanallarının şekillendirilmesi, temizlenmesini içerir.

Bu nedenle kök kanal tedavisine başlamadan önce doğru tanıyı belirlemek çok önemlidir.

endodontik tedaviEndodontik tedavi adımları

2. Dişi Mikrop İstilasından Korumak

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi Röntgeni

Enfeksiyon (ve diğer tahriş edici maddeler) ortadan kaldırıldıktan ve tüm diş yapıları dekontamine edildikten sonra, dişi gelecekteki enfeksiyonlardan korumak çok önemlidir. Bunun için kök kanalları ve diş belirli malzemelerle kapatılmıştır.

Kök kanal dolgusu, dekontamine olmuş kök kanallarının gutta-perka ve belirli bir kök dolum materyali gibi bir dolumla kirlenmesini (dolumunu) içerir. Kök kanal tedavisi tamamlandıktan sonra, diş bir dolgu veya diş kronuyla kapatılır.

Kanal Tedavisi Fiyatları Pahalı mı?

Yapılan işlemin hassasiyeti ile karşılaştırıldığında aslında hiçte pahalı bir tedavi değildir kanal tedavisi fiyatları. İyi yapılmayan bir kanal tedavisinin diş çekimi ile sonuçlanacağını da unutmamak gerekiyor. Çekilen dişin yerine yağ bir implant ya da bir diş köprüsü uygulanması gerektiği de göz önüne alınırsa Aslında kanal tedavisi ileride çıkabilecek yüksek maliyetli tedavileri önleyen koruyucu bir tedavidir. İstanbul kanal tedavisi fiyatı bir diş için yaklaşık 750 TL gibidir. Kanal tedavisi olan dişim üzerine yapılacak diş kaplama fiyatları bu fiyat içerisinde değildir. Kanal tedavisinden sonra Diş üzerine dolgu yapılır ise dolgunun kırılacağını ve yapılan kanal tedavisinin boşa gideceğini unutmamak gerekir. Standart olarak kanal tedavisi yapılmış bir diş üzerine diş kaplama yapılması gerekir.

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 4 / 5. Oy sayısı: 1

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂