Eski Diş Kaplama Nasıl Çıkarılır?

Diş kaplamalarının da bir gün yenilenmesi gerekir. İyi yapıldı ise 15-20 yıl kullanılan diş kaplamalar genellikle ilk 10 yıl içerisinde bir takım problemler çıkarmakta ve kaplamaların sökülmesi gerekmektedir. Diş kaplama sökümü ile ilgili İstanbul Küçükçekmece Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan bilgi aldık. bize diş kaplamasının sökümünün ne zaman gerekli olduğunu anlattı. Diş kaplama çıkarılmasında karşılaşılan zorluklar ve bunların nasıl üstesinden geldikleri ile ilgili aldığımız bilgileri sizinle bu yazıda paylaşmak istiyoruz.

Eski Diş Kaplamanın Çıkarılması

Diş kaplamalar tekli veya çok üyeli yapılabilirler. Eksik diş olması durumunda da diş köprüsü uygulanır. Bazen bir bazen iki veya daha fazla diş eksikliği diş köprüsü ile rahabilite edilebilmektedir. Yapılan diş kaplamalar siman adı verilen diş kaplama ile diş arasındaki boşluğu dolduran sement yani çimento bileşikleridir. Adhesor karboksilat, cam iyonomer gibi farklı türlerde siman yani diş kaplama yapıştırıcıları mevcuttur.

Kanal Tedavisi veya Pivo Yapılmış mı?

Uzun ömürlü iyi implant ve zirkonyum diş kaplama
Uzun ömürlü iyi implant ve zirkonyum diş kaplama

Diş kaplamasının çıkarılması gerektiğinde ince dişin röntgen bulguları değerlendirilir. Dişte mevcut bir kanala tedavisi olup olmadığı, kök içerisinde bir post vidası varlığı değerlendirilir. Diş kanal teavisi olmuş ise kaplama sökülürken dişin kırılma riski artar. Hele bir de içinde pin, pivo gibi destek uygulaması var ise bu risk daha da artar. Dikkatli olmak gerekecektir. Dİş kaplama çıkarılmaya çalışılırken ağızdaki mevcut dişleri kaybetme riski vardır çünkü.

Hangi Siman ile Yapışık?

Diş ile kaplama arasının cement ile doldurularak birbirine sabitlendiğini anlatan diş hekimi Sertaç Kızılkaya diş kaplama sökümünde kullanılan yağıştırıcı çimentonun cinsi kaplama tutuculuğunu etkilediği için öneml taşır dedi. Cam iyonomer yapıştırıcıların kaplama ile diş arasında kimyasal bir tutunmaya neden olduğunu ve daha sıkı bağlantı kurulduğunu anlatan Kızılkaya biz genellikle ne tür simen olduğunu dikkate almadan hepsi cam iyonomer ile simante edilmiş gibi değerlendiriyor ve kaplamayı keserek çıkarıyoruz dedi.

Diş kaplamalarının sökümünde en önemli detay söküm sırasında kaplama altındaki dişe zarar verilmemesidir diyen Sertaç Kızılkaya bu işlemin sabır gerektirdiğini ve özel ekipman olduğunda hastayı çok yormadan ve canını acıtmadan söküm işleminin yapılabileceğini bildirdi.

Eski Diş Kaplama Nasıl Çıkarılmalı?

En önemlisi alttaki dişe zarar vermemektir. Diş kaplamasını kuron sökücü ile vurarak çıkarmaya çalışmak periodontal olarak zayıf olan dişlerin sallanmasına veya yerinden çıkmasına neden olur. Diş kuronunun kırılma olasılığını da dikkate almak gerekir. Bu nedenle kaplamanın kesilerek diş üzerinden hareket ettirilmesi gerekir. Güvenli bir biçimde çıkarılan diş kaplamalarının yerine yenileri yapılır ve uzun yıllar sağlıklı bir biçimde kullanılabilirler.

 

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 3.7 / 5. Oy sayısı: 137

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂