ESKİ DİŞ KAPLAMA

SORUNLU ESKİ DİŞ KAPLAMA’NIN SÖKÜLMESİ YENİLENMESİ

İnsan yaşamının belirli bir ömrü olduğu gibi diş kaplamalarının da belirli bir ömrü vardır. Yapılırken ömür boyu kullanılmak üzere yapılsa dahi vücudumuzdaki şekil değişiklikleri, diş eti çekilmeleri, ağız kuruluğu gibi nedenler dişlerimizde ve diş etlerimizde bir takım sorunlar oluşmasına olanak verir. Tıpkı dişlerimizin yıpranması gibi diş etlerimiz de zaman içerisinde şekil değiştirirler.

Diş kaplamalarının da belirli bir ömrü vardır.

Diş sıkma, gece diş gıcırdatma veya dişlerin sert bir cisim ile karşılaşması gibi sebepler ile dişlerin yeniden yapılması gerektirebilir. Kaplama yapılmış dişlerde, dişin çeşitli nedenlerle yer değiştirmesi, aralıklar oluşmasına neden olabilmektedir. Diş eti çekilmeleri ve diş çürükleri kaplamaların değiştirilmesini zorunlu kılar.

Eski diş kaplama yenilenmesi
Eski diş Kaplama

Böyle bir durumda diş kaplamasını değiştirmek gerekir. Hızla ilerleyen teknoloji ve malzeme bilimi sayesinde, günümüzde vücut ile tam uyumlu olarak kullanılabilen sorunsuz malzemeler geliştirilmiştir. Bunların başında zirkonyum malzemesi ile yapılan diş kaplamaları gelir.

ESKİ DİŞ KAPLAMALARININ SORUNLARI NELERDİR?

İlk takıldığında diş eti ve yandaki dişlerle uyumu son derece başarılı olan bir diş kaplaması, zaman içerisinde ağızda ve diş etinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle uyumunu kaybeder. İyi yapılmış bir diş kaplamasıyla daha uzun süre sorunsuz kullanmak mümkündür. Gerektiğinde diş kaplamasının sökülmesi gerçekleştirilebilir.

DİŞ KAPLAMASININ SÖKÜLMESİ

Farklı problemlerden dolayı diş kaplamalarını çıkarmak gerekebilir. Bu işlem için kuron sökücüler üretilmiştir. Kaplama kenarından kuvvet vererek kaplamayı dişten ayırmaya yarayan bu aletler dikkatli kullanılmadığında maalesef üzerinde kaplama bulunan kesik dişi de kırabilirler.

Bir kaplamayı söktürüp yenisini yaptırmak istediğinizde sadece üzerine vurarak çıkarmaya çalışılırsa alttaki diş kırılabilir. Tecrübeli bir hekim önce kaplamayı tutan dişlerin hacmini kontrol eder. Kaç adet kaplama altında kaç adet diş olduğunu ve kaplamanın kalınlığını değerlendirir. Diş eti kenarındaki kaplamanın durumuna göre kaplamayı nasıl çıkaracağına karar verir. Kanal tedavisi yapılması gerekiyor ise ve kaplamanın çıkarılması zor ise kaplamanın üzerinden açılan delik ile kanal tedavisi işlemi tamamlanabilir.

Tıpkı kendi dişimize kanal tedavisi yapılıyor gibi açılan delikten dişin sinirleri alınarak kanalları genişleten hep doldurulabilir. İşlem tamamlandıktan sonra açılan delik, diş dolgusu ile kalıcı olarak kapatılır. Kaplamayı çıkarmak için yapılmış diş kaplamasının üzerinde oluklar açılarak kaplama kesilir. Bu işlem de alttaki dişe kadar yapılan kesim ile kaplama ve diş birbirinden ayrılır. Uzun süren ve zahmetli olan işlem, hekimin kaplamayı kesmek için kullandığı pahalı el aletini ve kullandığı uçları fazla yıpratmasına ve ek maliyete neden olur. Yeni bir kaplama yapılmadan önce, alttaki dişlere zarar vermeden diş kaplamasının sökülmesi gerekiyor ise tecrübeli bir hekim bunu sorun yaşamadan ve yaşatmadan gerçekleştirebilir.

YENİ DİŞ KAPLAMA VEYA KÖPRÜ YAPILMADAN ÖNCE ESKİ DİŞ İNCELENMELİDİR

Diş kaplaması çıkarılmadan önce; hastanın bu kaplamayla mutlu olup olmadığı, yaşadığı sorunlar, istek ve beklentileri gibi sorular sorularak eski kaplamalar incelenir ve bunlar yapılacak yeni diş kaplaması için rehber niteliği taşırlar. Örneğin hasta eski diş kaplamasının kısa olduğundan şikayet ediyorsa, yapılacak yeni diş kaplaması eski kaplamanın boyutları dikkate alınarak daha uzun yapılabilir. Renk olarak da aynı şekilde daha açık veya koyu renk isteği olan hasta için bu değerlendirme yapılır. Yenilenen işlemde hastanın istek ve beklentileri kolayca sağlanmış olur.

Yapılan kaplamada laboratuvarın kullandığı malzemeler dışında bilgi ve dikkat yeteneği de büyük önem taşır. Başarılı işler yapan laboratuvarlar, yaptıkları işler için daha yüksek fiyatlar talep ederler. Çünkü yatırım maliyetleri yüksektir. Her diş için kullanılan kaliteli sarf malzeme de yurt dışından döviz ile gelmektedir.

Tecrübe ve laboratuvarın genel giderleri gibi diğer gizli maliyetler ile birlikte işinde uzman olan bir teknisyen, yapacağı işlem için düşük fiyat isteyemez. Bu durum klinikteki diş doktorunun da diş kaplama fiyatları, estetik diş fiyatları, implant fiyatları için daha fazla ücret istemesine neden olmaktadır. Kaliteli ürünler, zaman içerisinde kendilerini amorti ederler. Kötü bir kaplama yaptırıp birkaç yıl içinde söktürmek ten ise iyi diş kaplaması uygulatıp yıllar boyu sağlık ve estetik ile kullanmak daha akılcı olacaktır.

İYİ DİŞ KAPLAMASI NASIL OLMALI?

Her şeyden önce üzerine kaplama yapılan dişin klinikte hekim tarafından dikkatli bir şekilde biçimlendirilmesi gerekir. Üzerine gelecek kaplama malzemesi kadar aşındırma yapılmalıdır. Fazla yapılan aşındırmalarda diş küçülür ve ağrı yapmaya başlar. Yüzeyi küçülen dişin kaplamayı tutması da zorlaşacaktır. Bu nedenle yapılacak diş kesiminin kaplama için gerektiği kadar daha da yapılması önemlidir. Bu hekimin bilgisi tecrübesi dikkati ve yeteneği ile ilgilidir. Bütün bu kurallara uyulduktan sonra hazırlanan dişler üzerinden klinikte ölçü alınır.

Eski diş kaplama iyi diş kaplaması nedir
Eski diş kaplama iyi diş kaplaması nedir

Ölçü malzemesi de önemlidir. Piyasada; farklı özelliklerde, farklı fiyatlarda ölçü maddeleri mevcuttur. Tabii ki, iyi bir ölçü maddesi kalitesiz olanlara göre daha yüksek fiyatlar ile satılır. Hekimin kaliteli ölçü maddesi kullanabilmesi için yaptığı bu ekstra durumu tedavi fiyatına yansıtması gerekmektedir. Yapılan kaplamalarda ya ölçü maddesinde ya teknik ekipmanda ya da kaplama malzemesinde tasarruf gerçekleştirilir.

DİŞ KAPLAMA YAPIM AŞAMALARI

Hekimin dikkatlice hazırlayıp ölçüsünü aldığı model laboratuvarda hazırlanır. Bilgisayara aktarılan model üzerinde planlama ve tasarım uygulanır. Hazırlanan diş üzerinde hatalar var ise bilgisayarda bu hataları görmek mümkündür. Özellikle paralellik ile ilgili sorunlarda bilgisayar hatasız yönlendirmelerde bulunmaktadır. Laboratuvar yapılacak diş kaplamasının şeklinin kalanlarını, birleşme yerlerini ve rengini dikkate alarak tasarımını tamamlar.

Karşı çene ile çiğneme için gerekli mesafe ve temas noktaları oluşturulur. Yan dişler ile kontak noktaları ayarlanır. Her bir aşama titizlikle yapılmalıdır. Aksi taktirde kullanım sırasında problemler ortaya çıkacaktır. Yeni bir diş kaplamasının kusursuz olmasını isteriz. Kendi dişimizin fonksiyonunu birebir yerine getirecek ve estetiği sağlayacak bu diş kaplamalar, uzun süre hizmet verecek şekilde planlanmalıdır. Gerek malzeme gerekse anatomik olarak üzerinde yeterli bilgi, deneyim ve teknoloji ile yapılan diş kaplamalarının daha uzun süre kullanıma uygun olması şaşırtıcı değildir.

Özetle sıralamak gerekirse, kısaca iyi yapılmış bir diş kaplamasında:

  •         Diş eti sorunları ortaya çıkmaz,
  •         Diş kaplaması altında çürük olmaz,
  •         Ağız kokusu yapmaz,
  •         Rahat çiğneme olanağı sağlar,
  •         Renk uyumu iyi olur,
  •         Estetik ihtiyaçlar karşılanır,
  •         Konuşmaya engel olmaz,

gibi durumlar gözlenir.

Bu yazımızda kaplama diş  nasıl çıkarılır, kaplama diş sorunları, kaplama yapılan dişte ne tür sorunlar olabilir, kaplama altındaki dişin çürümesi sorularına yanıt verdik.

Diğer yazımızda aşağıdaki sorulara yanıt vereceğiz.

  • Kaplama diş eti ağrısı nedenleri nelerdir?
  • Kaplama diş eti şişmesi tedavisi nasıl yapılır?
  • Kaplama diş ağrısı neden olur?
  • Kaplama diş iltihabı nasıl geçer?

İletişim bilgilerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca ağız ve diş sağlığı ile birçok makaleye www.drsertac.com adresinden ulaşa bilirsniz.

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 4.6 / 5. Oy sayısı: 197

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂