Eski Diş Kaplamalar Ne Zaman Değiştirilmeli?
İnsan diş yaptırırken kaplama diş ağrısı olur mu, köprü dişlerin ömrü ne kadar, kaplama yapılan dişin ağrıması durumunda ağrı nasıl geçer gibi soruların cevabını da bilmeli. Öncelikle her şeyde olduğu gibi diş kaplama ve diş köprüsü de belirli bir kullanım ömrü olduğunu bilmek gerekiyor.
Bu kullanım ömrü kullanılan malzeme ve uygulanan İşçiliğe göre değişmektedir. Kimi zaman dişleri sadece 1-2 sene kullanabilen hastaları da görmekteyiz. Kaplama iyi yapılırsa en az 5-10 yıl hiçbir problem yaşamadan kullanılması söz konusu dur. Bunun içinde doğru bir planlama, iyi bir işçilik ve kaliteli malzemelerin kullanılması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Diş kaplaması altındaki dişin ağrısı neden olur diş köprüsü altındaki diş ağrısı nasıl geçer diş kaplama ömrü ne kadar soruların cevabını bulabilirsin.
Diş kaplama yaptırdım kaplama dişin altındaki diş sızlıyor diye şikayet eden hastalar için öncelikle yeni yapılan bir diş kaplamasının altında soğuk sıcak hassasiyeti olmasının normal olduğunu söylemek ve onların içini rahatlatmak isterim. Diş kesildikten sonra üzerine yeni bir malzeme uygulanır ve bunun soğuk sıcak ısı geçir gelmeye farklıdır. Bu nedenle dişin termal alışma süresi boyunca soğuk ve sıcağa karşı tepki vermesi olağan bir durumdur. Ancak durduk yerde başlayan veya gece sizi uykudan uyandıran diş ağrıları müdahale gerektiren diş ağrılarıdır.
Kaplama dişim ağrıyor diyen bir hastaya öncelikle diş ağrısının ne zaman ne şekilde olduğu sorulur. Yemek yerken ağrıyan diş için ilk bakılması gereken kaplamanın yerinden oynayıp oynamadığı dır. Diş kaplama yapıştırıcısı yoksa veya geçici diş kaplama yapıştırıcısı ile yapıştırıldı ise çiğneme sırasında hareket edeceği için sızlama yapar. Bu durum genellikle dişi sağlam bir şekilde yapıştırdıktan sonra geçer. Eğer sorun kaplama yapıştırıcısı ile ilgili değilse diş kökünde enfeksiyon olabilir. Bu durum çekilecek bir röntgen ve klinik muayene ile tespit edilip en kısa sürede gerekiyor ise kanal tedavisi yapılarak çözümlenmeye çalışılır.
Kaplama diş neden ağrır? Sorusunun cevabını aşağıda maddeler halinde sıralıyorum
- Kaplamanın hareket etmesi
- Alttaki dişin termal hassasiyeti
- Kesik diş sinirinin reaksiyonu
- Diş pulpasında enfeksiyon
- Diş kökünde enfeksiyon
- Yapıştırıcı simanın taşkın olması
- Kaplama kenarlarının çok fazla uzun olması
- Diş kaplamasının veya köprüsünün yüksek yapılması
Diş sağlığımız için yaptırdığımız diş kaplamaları ne zaman değiştirmek gerekiyor? Dişte köprü ömrü ne kadar? Diş kaplaması eskir mi? Kaplama dişin ömrü nedir? Yeni diş kaplama için hangi belirtiler olduğunda diş hekimine gitmek gerekir. Yeni dişler ile diş estetiği sağlamak için başka dişlerin de kaplanması gerekiyor mu? Kaplama diş ağrısı nasıl geçer? Bu soruları konusunda uzman ve tecrübeli diş hekimi Sertaç Kızılkaya’ ya sorduk.
Bize eski diş kaplamalar ne zaman değiştirilmeli hakkında son derece faydalı bilgiler verdi. İstanbul Küçükçekmece, Florya bölgesinde bulunan kliniğinde ziyaret ettiğimiz Kızılkaya implant ve diş estetiği çalışmalarına kurucusu olduğu diş kliniğinde hizmet vermektedir.
Diş Kaplaması Ömrü Ne Kadar?
Kendi dişim gibi olsun diyerek kaplama yaptırmanızı tavsiye etmem. Kendi dişleriniz nerede? Onlar iyi durumda olsalar sizin diş hekiminde ne işiniz var? Diş kaplaması ömrü ile ilgili merak ve soruları yanıtlamak için Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya’nın kliniğine gittik. Bize eski diş kaplamaları ne zaman değiştirilmeli, diş kaplaması ağrı yapar mı diş kaplaması ömrü ne kadar sorularını sorduk. Kendisinin yaptığı tedavilerde en çok önem verdiği konuların başında kullanım süresi ve rahatlığının geldiğini anlattı bize. Diş kaplamalarında diş estetiği de çok önemli ancak biyolojik ihtiyaçlara yanıt vermiyor ise bunun bir anlamı yok diye de ekledi kendileri.
Kurallarına uygun yapılmış bir diş kpalamasının uzun yıllar kullanılabileceğini söyleyen Diş Hekimi Sertaç Kızlkaya şunları anlattı. Kaplama yaptıranlardan sık sık duyduğunuz şikayetlerin başında diş ağrısı gelir. Diş kaplamam ağrıyor diye ifade eder insanlar. Oysa ağrıyan sizce diş kaplaması mı? Değil tabi!
Diş Kaplaması Ağrı Yapar mı?

Kaplama ağrı ile kastedilen aslında diş kaplaması altındaki dişin ağrımasıdır. Kaplama ağrımaz pek tabi.Kaplama ağrısını, dişin kanamasına benzetmek sanırım erinde olacak. Birçoğumuz fırçaladığımızda dişimizin kanadığını söyleriz. Ancak kanayan diş değil diş etidir. Kaplama diş ağrısı da buna benzer. Kaplama ağrımaz. Kaplama dişin altındaki diş ağrır veya diş kaplamasının ön veya arkasındaki diş ağrır. Buna diş kaplaması arısı deriz ama kalama değildir ağrıyan.
Kaplama içinde bulunan dişin ağrı yapmasını ancak iyi diş yaparak önlemek mümkündür. Diş kaplaması sonrasında soğuk sıcak hassasiyetinin normal olduğunu daha önce belirtmiştim. Ancak ağrı deyince işler değişiyor.
Her zaman kaplama altındaki diş ağrımaz. Bize öyle gelebilir. Klinikte diş doktorunuzun yapacağı dikkatli bir muayene ve röntgen tetkiki ile ağrının nereden geldiği belirlenir. Ağrıyan diş tedavisinde en önemli ve öncelikli husus ağrının kaynağını doğru bir şekilde tespit etmektir.
Diş Kaplaması Ağrısı Neden Olur?
Kaplamaların altındaki dişlerde sorun olması diş kaplamasının altında ağrı hissedilmesine neden olur. Bazen de kaplamanın hemen yanındaki diş ağrır. Ancak kaplama olan diş ağrıyor gibi hissedilebilir. Yirmi yaş dişlerinin ağrıması da önünde bulunan diş kaplama ağrısı gibi hissedilebilir.
Kaplama yapılan bölgede eksik diş var ise iki dişe üç diş yapılarak eksik diş boşluğu kapatılmış olabilir. Bazen diş köprüsü dört, beş hatta daha fazla dişi de kapsayabilir. Diş kaplamasında hissedilen ağrıda böyle uzun diş köprüsünü söküp yeniden bir diş köprüsü yapmak oldukça maliyetli bir işlemdir. Bu nedenle öncelik ağrının geldiği yeri doğru bir şekilde tespit etmektir.
Diş kaplaması ağız kokusu yapar mı? İyi yapılmaz ise evet yapar. Ancak iyi yapılan diş kaplamaları düzenli diş fırçalama yapıldığında asla ağız kokusuna neden olmazlar.
Diş Kaplama Değişimi

Diş kaplama çeşitlerinin metal destekli porselen diş kaplamalar, zirkonyum diş kaplamalar, cam seramik ve laminate veneer diş kaplamalar şeklinde olduğunu anlatmıştım. Diş kaplama değişimi söz konusu olduğunda zamanında en iyi diş kaplamasını bile yaptırmış olsanız çöpe atma zamanı gelmiştir. Kaplama diş eti ağrısı yapıyorsa, kaplama diş eti şişmesi yapıyor ise, diş kaplaması kanaması var ise ömrü dolmuştur.
Diş kaplama garantisi kaplamanın kırılması ve renk değiştirmesi için verilir. Dişlerin ağrıması veya diş eti problemleri için diş kaplama garantisi verilmesi mümkün değildir. Eski diş kaplaması çıkarıldığında altındaki dişlerin durumu iyi ise yeni diş kaplamalar yapılabilir.
Diş Kaplaması Ne Zaman Değişmeli?
Eski diş kaplamaları için değişim zamanını doğru ayarlamak çok önemli. Diş kaplaması değişim zamanı geldiği halde değiştirilmez ise istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılır. Diş hekimi kontrollerine gittiğinizde diş doktoru size diş kaplamasının değişme zamanı gelmiş diye uyarıda bulunur. Eski diş kaplamalar genellikle diş eti sorunları nedeni ile sökülmek zorunda kalınırlar. Diğer sık karşılaşılan bir durum da diş kaplaması altındaki dişin çürümesidir. Diş eti kanaması ve ağız kokusu hastanın diş kaplaması ile ilgili sorunların başladığını anlaması için bir uyarıdır. Diş ağrısı olmasa bile eski diş kaplamalar değiştirilmek zorunda olabilirler.
diş ağrısı da diş kaplama değişimi için bir uyarıdır. Kaplama dişin altındaki diş ağrıyor ise durum biraz zora girmiş sayılır diyen Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya bu durumda bile iyi bir kanal tedavisi ile dişlere yaşam şansı tanıdıklarını anlattı.
Porselen mi Zirkonyum mu?
Diş kaplama porselen mi zirkonyum mu diye soranlar olduğu gibi diş kaplama zirkonyum mu porselen mi diyenler de oluyor. Burada porselen yaptırmak isteyip zirkonyum diş kaplamaları yeni öğrenenler ile zirkonyum diş kaplama fiyatı alarak zirkonyum diş kaplama fiyatlarını pahalı bulup, porselen diş kaplama yaptırsam daha ucuz olur mu diyenleri görür gibiyim.
Bakın öncelikle ödeme olanağınız var ise hiç düşünmeyin ve sizin için en iyi olanı yani zirkonyum diş kaplamayı yaptırın diyoruz. Zirkonyum kaplamaların özelliklerini www.drsertac.com/zirkonyum sayfasında bulabilirsiniz.
Sizin için diş kaplama tedavisi ne kadar sürer, diş kaplama tedavisi fiyatları, diş kaplama porselen ve zirkonyum fiyatları hakkında bilgi almak isterseniz iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği