Hassas Dişler
Diş hassasiyeti dişleri koruyan mine tabakası inceldiğinde veya diş eti çekilmesi meydana geldiğinde oluşur, böylece mine ve diş etleri dişi koruyamaz ve köke hassasiyeti oluşur. Bu durumda, sıcak veya soğuk, tatlı veya çok asitli yiyecekleri yediğinizde veya içerken veya soğuk havada nefes alırken dişiniz veya dişleriniz hassas veya acı verici olabilir.

Diş hassasiyetinin kökeni
Sağlıklı bir durumda, bir dişin iç kısmı öncelikle ortada bulunan hamuru (veya dişin sinirini) koruyan dentin denilen organik bir malzemeden yapılır . Sert bir dış emaye tabakası, dişin kron kısmını korurken, diş köküne kadar uzanan dentin bir sementum tabakası ile korunmaktadır .
Emaye vücudun en sert ve en mineralize maddesidir ve (sağlam olduğu zaman) çok iyi koruma sağlarken, sementumun temel rolü periodontal ligamanların diş için stabilite için yapabilecekleri bir ortam görevi görmektir.
Dentin adı mikroskobik kanalı vardır dentin tübülleri dış sement ya da emaye sınırına hamur boşluğundan dentin dışarı doğru yayılan küçük sinir uçları ile dolu,.
Hassas dişlere neden olan nedir?
Diş hassasiyeti birçok diş sorunundan kaynaklanabilir:
Emaye kaybına neden olabilecek diş sorunları
- Agresif diş fırçalama, çok sık, çok kuvvetli veya sert kıllı bir diş fırçasıyla fırçalamak, özellikle dişlerin diş etleriyle temas ettiği yerlerde (emaye tabakasının daha ince olduğu), diş minesini aşındırabilir.
- Dental erozyon , asit krizinden kaynaklanan diş minesinin kaybıdır. Erozyonun en yaygın nedeni asitli yiyecek ve içeceklerden kaynaklanmaktadır: meyve suları, spor içecekleri, şarap, bira, kolalar veya limonatalar.
- Özellikle geceleri taşlama dişleri, dişlerin birbirine kenetlenmesi ve zımparalanmasını içeren bir alışkanlıktır. Bu, diş minesinin yıpranmasına neden olabilir.
- Bir kırık diş veya kırık dolgu da dişin dentin açığa çıkarabilir.
Diş kökünün bir kısmını açıkta bırakan diş sorunları
- Bir basık sakız dentin ve bir kök yüzeyi üzerine hassas alanlar yaratmak sement hem açığa çıkarabilir.
- Dişeti iltihabı veya diş eti hastalığı diş eti dokusunu zayıflatabilir ve plak veya tartar birikmesi nedeniyle diş etinin azalmasına neden olabilir. Periodontal cepler sonunda dişin diş etlerinde oluşabilir ve bu da alanın temiz tutulmasını zorlaştırır ve problem daha da kötüleşir.
Diğer nedenler
- Kron veya dolgu gibi bazı diş tedavileri geçici bir diş hassasiyetine neden olabilir, ancak bu genellikle birkaç gün veya haftada geçer.
- Bazı hastalar ağartma sırasında veya sonrasında kısa bir süre için hassasiyete sahiptir. Tedaviye başlamadan önce bunu diş hekiminizle konuşmalısınız.
Hassas dişleri nasıl önleyebilirim?

Hassas dişlerin veya hassas dişlerin tekrar etmesini önlemek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bu önlemlerin çoğu sadece hassas dişlerin önlenmesi için değil, tüm diş sisteminizin sağlığı için de geçerlidir.
- Aşındırıcı içermeyen diş macunu ile günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Bu, diş hassasiyeti olasılığını azaltabilir ve diş eti hastalıklarını önleyebilir (daha uygun diş fırçalama tekniği hakkında ).
- Aşınma göstermeye başladığında veya en az iki ayda bir diş fırçanızı değiştirdiğinizden emin olun. Aşınmış bir diş fırçası dişeti çekilmesine ve diş minesinin kaybına katkıda bulunabilir.
- Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve sakız çizgisinin çevresini nazikçe ve dikkatlice fırçalayın , böylece diş eti dokusunu çıkarmazsınız. Aşırı diş fırçalama emayeyi aşındırabilir ve / veya diş etlerinde durgunluğa neden olabilir.
- Emayenizi ve diş yüzeyinizi koruyabilecek florürlü bir diş macunu kullanın.
- Diyetinizden yüksek asitli yiyecek ve içecekleri azaltın ve bunları yemek zamanlarında tutmaya çalışın. Bunlar diş minesini aşındırabilir ve diş erozyonuna neden olabilir.
- Dişlerinizi fırçalamadan önce asitli bir şey yedikten veya içtikten sonra en az bir saat bekleyin. Asitli yiyecekler ve içecekler diş minesini yumuşatabilir; Fırçalamadan bir saat önce sızıntı yapmak, dişlerinize mineral içeriğini oluşturma ve yumuşak emayeyi fırçalamayı önleme şansı verecektir.
- Dişlerinizi taşlarsanız, diş giymek için bir ağız koruyucu yaptırıp yaptırmamanız gerektiği hakkında gece ekibinizle konuşun. Unutmayın, diş taşlama birçok diş sorununa neden olabilir.
- Dişlerinizi beyazlatmayı düşünüyorsanız, tedaviye başlamadan önce diş ekibinizle hassasiyeti tartışın. Bazen beyazlatma işleminden önce iki hafta boyunca hassas bir diş macunu kullanmanız gerekebilir .
Hassas dişler nasıl tedavi edilir?

Diş hassasiyeti yaşıyorsanız diş hekiminize giderek başlayın . Diş hassasiyeti tipik olarak aşınmış diş minesinin veya açık diş köklerinin bir sonucudur. Bununla birlikte, bazı durumlarda diş rahatsızlığına başka faktörler neden olabilir (boşluk, çatlak veya yontma diş vb.).
Diş hekiminiz, diş ağrınızın altında yatan nedenleri belirleyebilir veya ekarte edebilir.
Bazen tedavi, bir boşluğu sabitlemek veya yıpranmış bir dolguyu değiştirmek kadar basit olabilir. Diş hekiminiz size daha etkili diş fırçalama yöntemleri de gösterebilir.
Tedavi yaklaşımı şartlara bağlı olarak değişebilir:
-
Hassas dişler için diş macunu
Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli duyarsızlaştırıcı diş macunları markaları var. Onları düzenli kullanmalısın; Birkaç uygulamadan sonra dişlerinizi daha az hassas hale getirmelidir.
Diş hekiminiz yatmadan önce açıkta kalan diş kökleri üzerine parmağınızla veya bir pamuklu çubukla ince bir tabaka yaymanızı da isteyebilir.
-
Florür jeller
Florürlü jel, durulama veya vernikler, düzenli uygulama randevularında hassas dişlere boyanabilir. Florür kullanımı diş minesini güçlendirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, hassasiyetin çözülmesi biraz zaman alabilir ve birkaç randevu almanız gerekebilir.
Diş hekiminiz evde reçeteli florür kullanımını da önerebilir.
-
Yapıştırma
Florür yardımcı olmadığında, maruz kalan kök yüzeyleri, maruz kalan dentin kaplamak için bağlanma reçineleri uygulanarak tedavi edilebilir. Yapıştırma reçineleri genellikle dişin boynuna uygulanır ve ışıkla sertleştirilir.
-
Diş Eti Grefti
Rahatsızlığınız kök yüzeylerini açığa çıkaran diş eti kaybından kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz diş eti grefti önerebilir.
Bir diş eti grefti, aşılanmış ağız dokusu ile maruz kalan diş kök yüzeyinin bir alanını kaplamayı amaçlayan nispeten basit bir cerrahi işlemdir. Bu, maruz kalan kökleri koruyabilir ve hassasiyeti azaltabilir.
-
Kök kanalı
Hassas dişleriniz şiddetli ağrıya neden oluyorsa ve diğer tedaviler etkili olmazsa, diş hekiminiz bir kök kanalı önerebilir .

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği