İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant Nasıl Yapılır?
İMPLANT yapımında iki yöntem vardır. İki aşamalıda hastaya önce implant yerleştirilir ve üstü dişeti ile kapatılır. 1.5 -2 ay sonra implantla kemik kaynaştıktan sonra implantı yumuşak dokudan dışarı çıkartmak için lokal anestezi altında ikinci bir işlem yapılarak implant üstüne iyileşme başlığı yerleştirilir. Bu sayede protez aşamasına hazır hale gelinmiş olur. Tek aşamalıda ise hem implant hemde üzerine daha sonra yerleştirilecek olan iyileşme başlığı aynı anda konur. Bu sayede 1.5 ay sonra yapılacak protez için hasta hazırlanmış olur.
İlk Cerrahi Operasyon: İmplantların Yerleştirilmesi
İlk operasyonda diş hekiminiz implantı çene kemiğine yerleştirir. Bu aşamadan sonra implantın başarısı çoğunlukla zamana bağlıdır. 5 – 2 ay süre sonra implant kemikle kaynaşma sağlar. İmplantların osseointegrasyonuna yardımcı olabilmek için çene kemiğine aşırı baskıdan kaçınmak (örneğin yumuşak yiyecekler yemek) diş etlerini ve kalan dişleri düzenli olarak temizlemek gerekir. Dikkatli bir bakım ve göstereceğiniz sabır, implant uygulamasının başarısını arttıracak diğer önemli faktörlerdendir.
İkinci Cerrahi Operasyon: Abutmanların Yerleştirilmesi
Restorasyon; Yeni Dişlerin Yapılması
Diş hekiminiz implantları çene kemiğine yerleştirir. Osseointegrasyonun (kemik hücrelerinin implantın çevresinde büyüyerek implantı sabit tutması) tamamlanması1.5 -2 ayı bulabilir
Diş hekiminiz implantı proteze bağlayacak olan abutmanları (küçük metal parçalar) yerleştirir.
Operasyon sonrası daimi dişler yapılmadan önce dişetlerinin iyileşmesi için bir kaç hafta geçmesi gerekmektedir.
Diş hekiminiz protezinizi yaparak abutmanların üzerine yerleştirir. Bu aşamada birkaç düzeltme gerekebileceği için restorasyonun tamamlanması bir-iki ayı bulabilir.
İmplant Kimlere Uygulanabilir?
Diş implantı diş eksikliği olan ya da hareketli protezini tam olarak kullanamayan kişilere kullanılabilir. İmplantuygulanacak kişinin genel sağlığının implant diş yapımına uygun olması gerekmektedir.
Diş implantı tekli yapılabildiği gibi çoklu da yapılabilir. Örneğin eski usul damak protezi kullanan bir hastanın bu durumdan memnun olmadığı durumlarda kendisine implant protez yapılarak komple, boydan boya,implant dişlerini kullanması sağlanabilir. İmplant protezin kullanımı ve temizliği damak proteze nazaran çok daha kolaydır.
İmplant Nasıl Yerleştirilir?
Diş implantları genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Operasyon sırasında hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık duymaz. Operasyon sonrasında diş çekiminden sonra oluşabilecek kadar hafif bir ağrı ve hafif bir şişlik olabilir. Ağrınız alınacak basit ağrı kesicilerle, şişlik ise alınacak önlemlerle rahatlıkla giderilebilir. İşlemden sonraki gün normal hayatınıza devam edebilecek durumda olursunuz.
Diş implantları gerekli durumlarda genel anestezi altında da uygulanabilir. Ancak normal şartlar altında lokal anestezi tercih edilir.
Osseointegrasyon Nedir?
Diş implantlarının ağız içinde sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam bir uyum içinde bulunması gerekir. Yerleştirilen implantın çevresinin tam olarak kemikle kaynaşması osseointegrasyon olarak adlandırılır. Osseointegrasyon gerçekleşmeden implant üzeri protez uygulanmaz. Ancak bu süre boyunca hastanın çiğneme, konuşma ve estetik ihtiyaçlarını karşılamak üzere implant bölgesine basınç uygulamayacak şekilde geçici protezler yapılabilir. İmplant operesyonun türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre osseointegrasyon için operasyondan sonra en az 3, en fazla 6 ay gibi bir süre beklemek gerekir.
Tek Diş Eksikliğinde İmplant Kullanımı
Protez Altı Implant Nedir?
Anatomik olarak alt ve üst çenelerimizin arka bölgeleri ( büyük azılar bölgesi ) ön bölgelerine göre daha risklidir. Alt çenede mandibular kanal, üst çenede ise maxiller sinüsler bulunmakta ve bu anatomik oluşumların üzerindeki kemik seviyesi azaldığında bu oluşumlar ağız içerisine yaklaşmaktadır. Üst çenede sinüs lifting operasyonu bu probleme bir çözüm olsa da alt çene de sinir dokusunun kemik içerisinden yönünün değiştirilmesi çok daha komplike, zorlu ve uygulaması zor bir tekniktir. Böyle durumlarda hastalarımızın çenelerinin ön bölgelerine yerleştirilen implantlarla protezler ilişkilendirilerek protezlerde maximum stabilizasyon sağlanabilmekte, diliyle protezini çıkarabilen bir kişi eliyle kuvvet vererek dahi protezini çıkaramayacak seviyeye getirilmektedir.
Implantların Ömrü Ne Kadardır?
Doğru şekilde yerleştirilmiş başarılı bir diş implantı, osseointegrasyon aşamasından sonra pek çok etkene karşı doğal diş kökünden daha dayanıklıdır. 30-40 yıl kadar takibi yapılan ve sorunsuz bir şekilde kullanılan implantlar mevcuttur.
İmplantların ömürlerini belirleyen çeşitli etkenler vardır. Bunların başında implantın uygulandığı kişinin sağlık durumu ve implant bakımına gösterilen özendir. Sürekli ağız bakımı implant sahasının sağlıklı biçimde kalmasını sağlayacaktır. İmplantların uygun koşullar sağlandığında bir ömür boyu kullanılabildiği bilinmektedir.
Implant Pahallı Bir Tedavi midir?
İmplant uygulamaları ileri teknoloji ve uzun süreli işlem gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi tedavilerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği