İmplant Yapım Aşamaları

Diş hekimi Sertaç Kızılkaya İstanbul Küçükçekmece Diş Kliniğinde başarılı implant tedavileri ile ünlü. Kendisine implant yapım aşamaları nelerdir? İmplant sonrası dişlerimizi ne zaman takabiliriz diye sorduk. Verdiği bilgiler için teşekkür ederiz.

Diş hekiminiz implantları çene kemiğine yerleştirir. Kemik hücrelerinin implantın çevresinde implantı sabit tutması 2-3 ayı bulabilir diyen Kızılkaya şöyle devam etti.

Diş hekiminiz implantı proteze bağlayacak olan abutmanları (küçük metal parçalar) yerleştirir. Operasyon sonrası daimi dişler yapılmadan önce dişetlerinin iyileşmesi için bir kaç hafta geçmesi gerekmektedir. Diş hekiminiz protezinizi yaparak abutmanların üzerine yerleştirir. Bu aşamada birkaç düzeltme gerekebileceği için restorasyonun tamamlanması bir-iki ayı bulabilir.

Operasyona Hazırlık : Operasyon öncesi diş hekiminiz sizi yapmanız gerekenler hakkında yönlendirecektir. Sizden rahat ve bol kıyafetler giymenizi, yanınızda sizi eve bırakabilecek birinin olmasını isteyebilir. Enfeksiyonu önlemek amacıyla cerrahi operasyon öncesi antibiyotik kullanmanızı, dişlerinizi fırçalamanızı ,ağzınızı antiseptik bir gargarayla çalkalamanızı ve ameliyat sonrası oluşacak şişliği azaltmak için iğne olmanızı isteyebilir.

İlk Cerrahi Operasyon

İmplantların Yerleştirilmesi

İmplant yapım aşamaları
İmplant yapım aşamaları

İlk operasyonda diş hekiminiz implantı çene kemiğine yerleştirir. Bu aşamadan sonra implantın başarısı çoğunlukla zamana bağlıdır1.5 – 2 ay süre sonra implant kemikle osseointegrasyon sağlar. İmplantların osseointegrasyonuna yardımcı olabilmek için çene kemiğine aşırı baskıdan kaçınmak (örneğin yumuşak yiyecekler yemek) dişetlerini ve kalan dişleri düzenli olarak temizlemek gerekir. Dikkatli bir bakım ve göstereceğiniz sabır, implant uygulamasının başarısını arttıracak diğer önemli faktörlerdendir.

İmplantların Yerleştirilmesi : Öncelikle diş hekiminiz rahatlamanız için size sedatif etkili bir ilaç verebilir. Daha sonra implant yerleştirilmesi esnasında acı hissetmemeniz için lokal anestezi uygulanır. Operasyon esnasında konuşmaları, sesleri ve tedaviden kaynaklanan titreşimleri duyarsınız. Operasyon konulacak implant sayısında göre değişir.

  • Diş etinin açılması
  • İmplantın yerleştirileceği deliğin açılması
  • İmplantın yerleştirilmesi
  • İmplantın üstünün kapatılması geçici iyileşme başlığı ile ve dişetlerinin dikiş ile birleştirilmesi.


İmplant Operasyonu Sonrası

Operasyondan sonra muayenehanede bir süre dinlendirilir siniz. Kanamanın durması için diş hekiminizin verdiği gaz tamponu ısırmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz size ağrı oluşması ihtimaline karşı reçete yazar, operasyon sonrası yapılacaklar ve kontrol randevuları hakkında sizi bilgilendirir. Evdeki bakım; enfeksiyondan korur ve iyileşmeye yardımcı olur. Çorba veya patates püresi gibi yumuşak yiyeceklerle beslenmeniz gerekmektedir. Eğer protez kullanıyorsanız diş hekiminiz dikişler alınana kadar protezi kullanmamanızı isteyebilir. Operasyondan sonraki gün ağzınızı tuzlu suyla çalkalamaya, dişlerinizi fırçalamaya, diş ipi kullanmaya başlar ve günlük normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Devamlı profesyonel bakım iyileşme ve osseointegrasyonu kontrol için diş hekiminize yapılması gereken rutin ziyaretler ile sağlanır. Bir hafta sonra dikişlerinizin alınması için diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Tam veya bölümlü protez kullanıyorsanız, diş hekiminiz protezinizin içini yumuşak bir maddeyle kaplayarak yeni diş etlerini ile uyumlu hale getirir.

-Operasyondan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler.

  • – Çenedeki şişlik artıyorsa
  • – Ateş kanama veya uyuşukluk varsa
  • – Çenenizde ağzınızda ve sinüslerinizde ağrı kesicilerin dindiremediği bir ağrı varsa diş hekiminize başvurmalısınız.

-Abutmanların (Dayanakların) Yerleştirilmesi

Osseointegrasyon tamamlandığında ve implantlar çene kemiğine tamamen uyum sağladığında ikinci bir cerrahi operasyon yapılır. Bu operasyon esnasında implantları proteze bağlayacak olan abutmanlar (küçük titanyum bağlayıcılar) yerleştirilir. Bunlar daimi bağlayıcılar olabilir veya diş hekiminiz daimi abutmanları yapana kadar ağızda duracak olan geçici iyileşme başlıkları olabilir. Bu ikinci operasyondan sonra rutin bakımınıza devam etmeli ve düzenli olarak diş hekiminize kontrole gelmelisiniz. Diş etlerinizin iyileşmesi genellikle birkaç haftayı bulur. Ağız hijyeninizin iyi olması için göstereceğiniz özen iyileşme sürecini de hızlandıracaktır

Dişlerin Yapılması

Artık yeni implantlarınız ve abutmanlarınız yerlerinde, çene kemiğiniz ve dişetleriniz iyileşti. Bu durumda yeni dişleriniz (yani protezleriniz) için artık hazırsınız. Proteziniz sadece size özel olduğu için, ölçüler ve ısırma kayıtları için diş hekiminizi birkaç defa daha ziyaret etmeniz gerekecektir.

Protezinizi kontrol etmesi gerekli tamirleri yapması ve abutmanları temizlemesi için en az yılda iki defa diş hekiminize kontrole gelmelisiniz. Diş hekimi aynı zamanda protezinizin stabilitesini, kemiklerinizin ve dişetlerinizin sağlığını da kontrol eder. Dişlerinizin sağlıklı ve temiz olmasını sağlar. Yeni dişlerinize iyi bakabilmek için günde birkaç dakika daha fazla zaman ayırarak onları düzenli bir şekilde temizlemeli ve rutin diş hekimi kontrollerinizi aksatmamalısınız

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 4.6 / 5. Oy sayısı: 251

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂