İmplantlar Doğal Diş gibi Olur mu?
İMPLANT DİŞ YAPIMI
Diş hekimliğinde uygulanan tedavilerin daha iyilerini yapmak artık son yıllarda mümkün. Gelişen teknoloji ile birlikte hastalar için daha kullanışlı sabit dişler yapılmaya başlanmıştır. Özellikle eksik dişlerin yerine uygulanan implant sayesinde büyük avantajlar sağlanmaktadır. Dişlerinin tamamını kaybeden bir hasta için mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor. Geleneksel olarak diş çekildiğinde boşluğun her iki tarafındaki dişin kesilerek diş köprüsü yapıldığını biliyoruz. Bu yazıda Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ile yaptığımız görüşmeden öğrendiklerimizi size aktaracağız.
Yaygın diş kayıplarında diş protezleri ile kaybedilen fonksiyon ve estetiğin yeniden elde edilmesi de mümkün. Ancak bu uygulamaların istenilen sonuçları vermemesi ve diş köprülerinde bir diş eksilse bile iki dişin kesilmesinin gerekmesi yeni arayışlara girilmesinde temel etken olmuştur.
Tedavi için geleneksel yöntemlerde takılıp çıkarılan diş protezleri yapılırdı. Oysa artık hastanın temel ihtiyacı olan çiğneme konuşma ve estetik ihtiyaçlarının karşılanması mümkün. Bunun yanında yapılan diş tedavisinin uzun zaman kullanılabilmesi de mümkün olmaktadır.
Günümüzde özellikle implant diş yapımı kurallara uygun kaliteli implant markası ile gerçekleşir ise uzun ömürlü başarı da elde edilmektedir.
implant yapımı sayesinde sabit diş protezlerinin yapılması da sağlanabilmektedir. Özellikle bütün dişlerini kaybeden hastalar için uygulanan implantlar sayesinde hatalar büyük bir eziyetten kurtulur. İmplant uygulaması sonrasında üzerine sabit diş köprüleri koyulması neredeyse hasta için bir mucize olarak kabul edilir.
İmplant tedavisi uygulanan insanlarda bu titanyum silindirik vidalar doğal diş kökü gibi görev görür. Hasta her bir dişsiz çenesi için en az 6 genellikle 8 adet implant yaptırmak durumundadır. İmplant uygulaması yaptırdığı durumda kendi dişleri gibi kullanabileceği sabit diş köklerine sahip olur.
İMPLANT İLE DOĞAL DİŞ ARASINDA NE FARK VAR?
İmplant sayesinde hareketli protez kullanmaya gerek kalmaz. Özellikle çiğneme sırasında hareket etmeyen, görüntü olarak doğal diş görüntüsü veren estetik diş kaplamalar elde edilir.
Yapılan implantların klinik başarısı ve ağız içerisinde uzun ömürlü kullanılabilmesi biyo mekanik prensipleri bağlı bir oklüzyon oluşturulması ile alakalıdır. Doğal dişlerden farklı olarak implantlar, çevrelerinde bulunan kemiğe doğrudan yapışarak bağlanırlar. İmplant çevresindeki kemikte kuvvet uygulandığında implant çevresi dokularda yani doğrudan kemikte kayıp oluşur. Bu nedenle implant üzerine gelen kuvvetlerin doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Doğal diş ile implant arasındaki farklılıklar

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği