İmplantların Ömrünü Etkileyen Faktörler
İmplantlar ve onu çevreleyen dokular yani diş eti ve kemik iyi bir ağız bakımı gösterildiği takdirde uzun ömürlü implant kullanımına olanak sağlarlar. İyi yapılmayan ağız bakımı, ihmal edilmiş dişler ve oluşan diş taşları ağızda enfeksiyon miktarını arttıracağı için genel olarak ağız içerisinde bir enfeksiyona neden olur.
Diş eti kanaması ve diş eti ağrısı ve hastalıkların tipik bir belirtisidir ve bu hastalıklar implantları ağızda uzun süre kullanılmasına engel olur. Yapılmış ağız bakımı olan hastalarda implantlar doğal dişler kadar uzun ömürlü olacaktır. İmplantlar yerleştirilirken yeterli kemik varsa ve üzerine uygulanan diş protezleri kurallara uygun dikkatli yapılmış ise sorunsuz kullanılırlar.
Diş implantları bir veya birkaç eksik dişin yerine kullanılabilmektedir. Köprüler veya diş protezleri gibi diş hekimliği uygulamaları ve bunların tüm yaygın biçimleri diş implantları tarafından desteklenebilir. Sadece bir tane doğal dişiniz varsa yerine koymak için gereken tek şey normalde bir implant dır. Birden fazla diş eksikliği olan durumlarda genellikle her eksik diş için bir implant koymaya gerek olmaz. 3 diş eksikliğinde özellikle 2 implant koyulur. Arada bir gövde ile bunları bağlamak yeterli olmaktadır.
İmplantlar için olumsuz faktörler:

Diş sıkma ve gıcırdatma gibi kötü alışkanlığı olan kişiler implantlara aşırı yük verirler. Genellikle uyku sırasında oluşan bu sıkma ve gıcırdatma kişinin durumdan haberdar olmamasına neden olabilir. Radyoterapi ve kemoterapi sırasında implant uygulaması yapılamaz. Kemik rezorpsiyonu için biprofenid grubu ilaç kullanan kişiler için diş çekimi de dahil olmak üzere implant yapılması mümkün değildir. Özellikle dikkat edilmelidir. Kullandığınız bütün ilaçları implant operasyonu öncesi diş hekiminize bildirmeniz gerekmektedir. Daha sonra istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılmaması bakımından büyük önem taşır. Hastaların sıklıkla kullandıkları kan sulandırıcı ilaçlar coraspin, plavix, kumadin ve benzeri ilaçlar ise doktor önerisi ve kontrolü ile kesilir veya dozu azaltılarak cerrahi işlemler yapılabilir.
Diş Hekimi implant yapımı öncesinde dişlerin aşınma miktarı ve yüzey özellikleri belirtisinde göre hastanın diş sıkma veya gıcırdatma gibi rahatsızlığı olduğunu anlayabildiğinde hastaya sorar. Gece plağı uygulaması çene eklemini ve diş yüzeylerinin aşınmasını engeller. Ancak diş gıcırdatmayı tedavi etmez. Kişi diş sıkmaya devam eder. Zaman içerisinde çene kaslarında genişleme de gözlenir. Günümüzde botox uygulaması ile diş sıkan hastalar için koruyucu önleyici müdahale mümkündür. Sizin durumunuz ile ilgili diş hekiminiz bilgi verecektir. Birçok hasta için son derece rahatlatıcı bir uygulama olan çene kaslarının aktivitesini azaltan botox uyguama hakkında diş muayenesi sırasında bilgi almanız mümkün olacaktır.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldu. İstanbul Korudent Diş Kliniğinin kurucusudur. Hastalarını İstanbul Küçükçekmece E5 yanyol Cennet Metrobüs durağındaki kliniğinde bakmaktadır.
Dr. Kızılkaya www.disdr.com sitesinde ağız ve diş sağlığı, diş estetiği, implant diş, konularda merak edilen soruları yanıtlıyor.
Güncel bilgiler ile görsellerin her hakkı mahfuzdur.
Şikayet ve problemlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İstanbul Küçükçekmece Halkalı Avcılar
Korudent Diş Kliniği