Periodontal Hastalık

Periodontoloji, diş yapılarını, onları etkileyen hastalıkları ve koşulları destekleyen çalışmalar yapan diş hekimliği uzmanlığıdır. Destekleyici dokular , diş eti (zamk), alveolar kemik, sementum ve periodontal ligament içeren periodontium olarak bilinir .

Periodontics kelimesi iki Yunanca kelimeden türemiştir: peri – around ve odontos – tooth.

Periodontal hastalığın ana nedenleri nelerdir?

Periodontal hastalıklar, diş yüzeyinde, çoğunlukla diş eti sınırına yakın biriken bakteriyel plakların (diş plağı olarak da bilinir) bir sonucudur . Diş plağı, bakterilerin diş yüzeyinde kolonileştirilmesiyle oluşan (genellikle soluk sarı veya renksiz) bir biyofilmdir.

Diş plağı aktif olarak alınmazsa (bkz. Oral hijyen önlemleri), diş yüzeylerine yapışıp büyüyen, diğer risk faktörleriyle birlikte mikroorganizmalar periodontal hastalıklara neden olur.

Diğer risk faktörleri periodontiumun belli anatomik koşullarını, aşırı agresif bir bağışıklık tepkisini, genetik hastalıkları vb. İçerebilir.

Bu risk faktörlerinin periodontal hastalığın ilerlemesinde önemli bir rolü olmasına rağmen, bakteriyel plak olmadan periodontal hastalıkların ortaya çıkmadığı yaygın olarak kabul edilmektedir .

ilerleme

Periodontal hastalıklar periodontal yapılardan birini veya daha fazlasını etkileyen plak kaynaklı enflamatuar durumlardır : diş eti, alveoler kemik, sementum, periodontal ligamentler.

periodontal hastalığın ilerlemesi

İlk aşamada, periodontal hastalık periodontiumun yüzeysel yapısını etkileyecektir: diş etleri (veya diş eti). Diş etleri iltihabı dişeti iltihabı denir .

Tedavinin yokluğunda, periodontal hastalık periodontal ligament ve alveoler kemik gibi daha derin yapılara ilerleyebilir. Enflamasyon periodontitis olarak adlandırılır ve periodontal hastalığın yıkıcı bir şeklidir.

Periodontitis, dişlerin etrafındaki alveoler kemiğinin ilerlemeli kaybını içerir ve tedavi edilmezse bırakılması halinde dişlerin gevşemesine ve daha sonra kaybedilmesine yol açabilir.

Sonuçlar

  1. Periodontal hastalıklara bakteri plağı neden olur. Bakteriyel plak yokluğunda periodontal hastalıklar oluşmaz.
  2. Yoğun oral hijyen periodontal hastalığın ortaya çıkmasını ve hastalığın daha derin yapılara ilerlemesini önleyebilir.
  3. Periodontal enflamatuar hastalıklar, yüzeysel yapıları etkileyen tahribatsız periodontal bir hastalık olan gingivite ve daha derin destek yapılarını etkileyen yıkıcı bir form olan periodontite ayrılır .
  4. Periodontal hastalık ilerleyici bir hastalıktır: veriler periodontitin daima dişeti iltihabından önce geldiğini gösterir.

Periodontoloji Uzmanı

5 yıllık diş hekimliği eğitiminden sonra 4 yıl doktora ile periodontolog yani diş eti hastalıkları uzmanı olunur. Periodontoloji uzmanı olarak da isimlendirilirler. İstanbul periodontoloji uzmanları listesi için turkperio.org sitesine bakabilirsiniz.

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂