ŞEFFAF APAREY (Diş Teli yerine)

İnvisalign veya aligner yöntemi olarak da bilinen şeffaf plak yardımı ile eğri dişlerin düzeltilmesidir. Şeffaf diş teli olarak da bilinir. Ancak metal tel yoktur. Tel yerine uygulanan bir tedavi olduğu için böyle isimlendirilir.

Dişlerinizi düzeltmek amacı ile ağzınıza özel olarak hazırlanmış düzeltici plaklar kullanılır.Bu plaklar yumuşak, rahat ve tamamen şeffaf olup dişlerinizin üzerine oturtulur. Bu plakları takmanız sonucunda dişleriniz yavaş yavaş ortodonti uzmanı tarafından planlanan yere yerleştirilir. Bu sistemde dişlere yapıştırılan braketler, sıkıştırılan teller yoktur. Her on beş günde bir dişleriniz düzelene kadar yeni bir plak size verilerek tedavinize devam edersiniz. Bu tedavinin en iyi kısmı dişlerinizi tedavi ettirdiğinizi kimse anlamayacaktır.

Şeffaf diş teli olarak bilinen (invisalign, şeffaf aparey) tedavi nasıl yapılır?

Ortodonti Diş Teli
Ortodonti Diş Teli

Öncelikle sizi tedavi edecek invisalign uzmanını seçmelisiniz. Her diş hekimi ya da ortodontist invisalign eğitimini almamıştır.Doktorunuz ilk muayeneniz sırasında bu tedavinin size uygun olup olmadığını bildirecektir. Doktorunuz dişlerinizin filmlerini, fotoğraf ve modellerini ağzınızın 3 boyutlu görüntüsünü oluşturmak için hazırlayacaktır. Size dişlerinizin her aşamada nasıl değişeceğini bile gösterebilir.

3. aşamada size özel hazırlanmış plaklarınızı alacaksınız. Bu plakların ortodontik tellerdeki gibi diş etinize veya dudaklarınızı yaralama gibi bir ihtimali yoktur. Bunları bütün gün takacaksınız. Sadece yemek yemek ve diş fırçalamak için çıkaracaksınız.Her düzeltici plakta dişleriniz istenen pozisyona doğru yavaş yavaş hareket edecektir.Bunlar görünmez olduğu için bir çok insan onları taktığınızı fark etmeyecektir. Ortalama her iki haftada bir yeni plağınıza geçeceksiniz. Doktorunuzla ortalama 4 ile 6 haftada bir randevulaşacaksınız.

Tedavi süresi erişkinlerde ortalama 1 yıldır. Plağınızı günde ortalama 20 ile 22 saat arasında takarsanız en iyi sonucu elde edersiniz.

Hangi diş bozukluklarında kullanılabilir?

– Aralıklı dişlerin (diastema) bir araya getirilmesi için kullanılabilir. Bazen diş çekimlerinden sonra çekim bölgesine protez yapılması gecikirse komşu dişler bu boşluğa kayabilir. Bu boşluklar dişeti problemlerini de arttırabilir.
– Çapraşık dişler.Çenelerdeki yer darlıkları düzeltilmezse plak birikimi ve diş çürüklerine sebep olabilir.
– Çapraz kapanışlar.
– Ters kapanışlar. Alt çenenin normalin tersine üst çenenin önünde olması.
– Örtülü kapanışlar. Üst çenedeki dişlerin alt çenedeki dişleri gereğinden çok örtmesi.

Şeffaf plak hakkında akla gelen sorular

İnvisalign Şeffaf aparey ile yapılan diş plakları hastaya teslim edilir.
İnvisalign Şeffaf aparey ile yapılan diş plakları hastaya teslim edilir.

Plaklar nasıl bir malzemeden yapılıyor, neye benziyor?
Plaklar tamamen şeffaf olup ısıya duyarlı bir malzemeden sadece invisalign tedavisi için üretilmiş beyazlatma plaklarına benzer plaklardır. Bir seri plak sizin ağzınıza özel olarak tasarlanır ve dişleriniz düzeltilir.

Plaklar dişleri nasıl düzeltiyor?
Tedaviniz süresince size bir çok plak verilecek . Her plakta dişlerin pozisyonlarına hafif hareketler yaptırarak aşama aşama var olan bozukluğu düzeltecek yönde dişlerinize kuvvet verilecektir. Ortalama 15 günde bir bir sonraki plağınızı takmaya başlayarak düzeltme işlemine devam edeceksiniz.

Şeffaf plak tedavisi etkili bir düzeltme sağlayabilir mi?
Plakların takılmasıyla beraber dişlerinize kontrollü bir kuvvet uygulanmaya başlar. En önemli özelliği sadece kuvveti kontrol etmekle kalmayıp kuvvetin zamanını da kontrol edebilmesidir. Her plakta sadece istenen dişe kuvvet uygulanır.

Şeffaf plak tedavisinin en önemli yararları nelerdir?
İnvisalign plakları görünmezler. Kimse onları fark etmeyecektir. En iyi sonuç için günde ortalama 20 ile 22 saat arasında takılmalıdır. Braketlerden farklı olarak yemek sırasında istediğiniz gibi çıkartabilirsiniz. İstediğiniz zaman dişlerinizi fırçalayabilir ve diş ipi kullanabilirsiniz. Ortodontik braketlerden farklı olarak ağzınızda rahatsızlık verecek yaralanmalara hassasiyetlere sebep olabilecek tel ve braketler yoktur. Doktordaki randevu süreniz de herhangi bir tel ayarlaması , değişimi olmayacağı için kısa sürecektir. İnvisalign tedavisine başlamadan önce tedavi sonunda dişlerinizin nasıl olacağını da görebilirsiniz.

Tedavi süresi ne kadar sürer?
Dişlerinizdeki bozukluğun şiddetine göre değişeceği için bu konuda doktorunuzdan bilgi almalısınız. Fakat ortalama tedavi süresi 12 ay sürmektedir.

Şeffaf plak tedavisine nasıl başlayabilirim?
Öncelikle bu hizmeti sağlayan bir diş hekimi veya ortodontist bulmalısınız. Her diş hekimi ve ortodonti uzmanının bu konuda eğitimi yoktur. Bir çok doktor yeni olan bu yöntemi öğrenmeye başlamıştır. Eğitim ve kurslar ile ilgili bilgi için invisalign veya orthero firmaları destek vermektedir.

Herhangi bir diş doktoru İnvisalign tedavisini yapabilir mi?
Yeni olan her şeye direnç olduğu gibi Türkiye’de de yeni uygulanmaya başlayan bu yöntemi bilmeyen pek çok hekim vardır. Üniversite eğitimi sırasında da bu konuda eğitim almamış olanlar için bilgisayar destekli planlama ve üretim aşamaları imkansız gibi gelebilmektedir. Ancak on yıldan daha uzun süredir Amerika ve Avrupa da kullanılan ve son derece başarılı sonuçlar alınan bir ortodonti tedavisidir. Hekiminize şeffaf plak tedavisi ile dişleri düzelen hastaların önce sonra resimlerini görmek istediğinizi söyleyebirsiniz.

Şeffaf plağı günde kaç saat takmalıyım?
Günde en az 20 ile 22 saat arasında takarsanız en etkili sonucu elde edersiniz.

Doktoruma ne kadar sürede bir gitmeliyim?
Ortalama 4 ile 6 haftada bir sizi çağıracaktır.

Dişlerimde ağrı olacak mı?
Ortodontik tellerdeki gibi ağrı ve gerginlik olmayacaktır fakat her yeni plakta bir kaç gün süren rahatsızlık olabilir. Bu normaldir ve dişlerinize bir kuvvet geldiğinin göstergesidir.

Sadece uyurken taksam yeterli olur mu?
Hayır. Günde en az 20 ile 22 saat arasında takmalısınız.

Konuşmamı etkiler mi?
Ortodontik tellerdeki gibi bir kaç gün bazı harfleri yanlış telaffuz edebilirsiniz. Diliniz alıştıkça bu da kaybolacaktır.

Tedavi sırasında yememem gereken bir şey var mı?
Hayır. Her şey serbest. Yemek sırasında çıkaracağınız plağınızı yeniden takmadan önce muhakkak dişlerinizi fırçalayın.

Şeffaf plak tedavisi sırasında sigara içebilir miyim?
Ağzınızda plağınız varken sigara içmenizi tavsiye etmiyoruz çünkü plağın rengi değişebilir.

Şeffaf plak tedavisinde iken alkollü içecek içebilir miyim?
Alkoldeki şeker miktarının yüksek olması nedeniyle içseniz bile sonrasında dişlerinizi fırçalamanız ve plaklarınızı temizlemeniz dişlerinizin çürümemesi için gereklidir. Aynı şey şekerli içecekler için de geçerlidir.

Sakız çiğneyebilir miyim?
Hayır. Sakız plaklara yapışır. Plağı çıkardığınızda sakız çiğneyebilirsiniz ancak plak sürekli ağızda kalır ise ortodonti tedaviniz daha hızlı ve başarılı olacaktır.

Plaklar uyurken ağzımdan çıkabilir mi?
Konuşurken, uyurken, gülerken plakların ağızdan çıkması çok nadirdir. Çünkü plaklar ağzınıza çok sıkı bir şekilde oturur.

Şeffaf plak tedavisi için en az kaç yaşında olmak gereklidir?
Tüm süt dişlerinin değişmiş ve 12 yaş dişlerinin (ikinci büyük azı dişleri) kısmen de olsa sürmüş olması gerekir.

Köprü protezi yapılmış dişlerim var tedavi olabilir miyim?
İnvisalign tedavisi her dişi tek tek hareket ettirdiği için dişler köprü ile birbiri ile bağlantılı olduğu için plakların düzgün etki etmesi zorlaşır

Şeffaf plak tedavi ücreti ne kadardır?
Tedavi ücreti tedavinizin zorluğuna süresine bağlı olarak değişebilir. Şeffaf plak fiyatları ortodonti fiyatları ile aynı gibidir. Dişleriniz muayene edildikten sonra fiyatı doktorunuzdan öğreniniz.

Şeffaf plak plaklarını nasıl temizleyeceğim?
Plaklarınızı diş fırçası ile fırçalayarak veya temizleme kiti (www.invisalign.com ‘dan) ile temizleyebilirsiniz.

Şeffaf plak tedavisi bitiminde dişlerimin tekrar bozulmaması için ne yapmalıyım?
Pekiştirme plaklarınızı doktorunuzun uygun gördüğü sürelerle takmalısınız.

Ayrıntılı bilgi için randevu alıp Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ile görüşebilirsiniz.

[contact-form to=’drsertac@gmail.com’ subject=’Disdr.com şeffaf aparey sayfası iletişim formu.’][contact-field label=’İsim Soyisim:’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-Posta(Size dönüş yapabilmemiz için kotrol ediniz. ‘ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Randevu istediğiniz gün ve telefon numaranız.’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

 

 

 

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 4.6 / 5. Oy sayısı: 229

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂