İmplant muayenesi

İMPLANT MUAYENESİNDE NELER YAPILIR?

İmplant muayenesinde implant operasyonu için gerekli şartların mevcut olup olmadığı araştırılır. Eğer yeterli kemik miktarı yok ise veya sağlık durumunda bazı engeller var ise, başka bir tedavi planına yönelmek gerekebilir. Yani bazen hasta implant yaptırmaya istekli olsada buna engel durumlar oalbilir. (Yetersiz kemik miktarı, sistemik bazı hastalıklar, anatomik oluşumların yerleri ) Bunları tespit edebilmek için,

1- Ağız içi yapılan muayene
Kemik kalınlığı ve dişetlerinin durumu incelenir. Dişlerde sallanma, enfeksiyon v.b gibi durumlar değerlendirilir. Diğer dişlerdeki çürükler ve protezler kaydedilir. Hastanın ağız hijyenine gösterdiği önem de ağız içi muayenede tespit edilir.

2-Röntgen muayenesi
Panaromik röntgen ve gerekli durumlarda 3 boyutlu görüntüleme sonucu, anatomik oluşumların yerleri tespit edilir. En önemli bulguların başında yeterli kemik varmı kemik kalitesi nasıl sorusuna cevap aranır. Hem genişlik hemde yükseklik olarak yeterli kemik varlığı kullanılacak implantların genişliğini ve boyunu belirler. Sinüsün sarkmış olması yada mandibüler kanalın kemik tepesine uzaklığı çok önemlidir. Yeterli kemik olmayan bazı durumlarda kemik grefti uygulamasına gerek olup olmadığına karar verilir.

3-Genel bulgular
Genel sağlık durumu, sistemik hastalıkların varlığı, diş gıcırdatma, alkol, sigara gibi kötü alışkanlıkları, ağız hijyeni değerlendirilir. Genel sağlık durumu iyi olduğu zaman hastanın yaşlı olması ile ilgili bir kıstlama yoktur. Anamnez yani hastanın sağlık geçmişinde ise implant uygulamasını kısıtlayacak veya kontrendike kılacak durumları tespit etmeye yönelik araştırmalar yapılır. Bazı durumlarda, gerekli önlemler alınarak belirlenen ileri bir tarihte yapılmasına da karar verilebilir.
İmplant yapılması için uygun kemik miktarı mevcut ise ve hastanın genel sağlık durumu müsait ise bu muayene sonucunda uygunluğuna karar verilir. Sabit bir protez yapmak için yada hareketli bir proteze destek amaçlı implantlardan faydalanılır.İmplant muayenesi sonucunda implant için uygun vaka olup olmadığına karar verilmiştir. Hangi tip protez yapılacağı, kaç adet implant konulacağı belirlenmiştir. Eğer yeterli kemik var ise total protez kullanan tam dişsiz ağızlarda bile sabit ve hastanın ağzından çıkarmasına gerek olmayan protezler yapılabilir.

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 4.6 / 5. Oy sayısı: 204

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazıyı yararlı bulduğun gibi ...

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz 🙂